Která platná ČSN se zmiňuje o měření přechodového odporu s hodnotou 0,1ohm?

(1/3) > >>

Oto Strnad:

Nenašel někdo zmínku o měření přechodového odporu s hodnotou 0,1 ohmů v platných normách?
ČSN 33 3210, kde byla tato hodnota uvedena, již neplatí.
Nepochybně se toto téma již probíralo.

Mirek Vaňhara:
Tato hodnota je uvedená v článku 3.1 ČSN 33 0360 (ta je k 31.1.2016 zrušená).
Je od června 2014 v souběhu s ČSN 33 0360 ed.2 a tam je v článku 6.1 stanoveno totéž.

6 Spojení kovových částí elektrického předmětu s místem připojení ochranného
vodiče
6.1 Všechny přístupné neživé části elektrických předmětů musí být v namontovaném stavu trvale a spolehlivě vodivě spojeny s místem připojení ochranného vodiče, a to i v případech, je-li k tomu třeba zvláštní opatření. V případě, že mezi hlavní částí, která je přímo spojena s ochranným vodičem, a odnímatelnou částí je těsnění, nesmí být spolehlivost vodivého spojení obou částí ovlivněna stárnutím nebo deformací těsnění.
Za vyhovující spojení těchto částí se považuje, je-li přechodový odpor v namontovaném stavu mezi místem připojení ochranného vodiče a nejvzdálenější částí elektrického předmětu nejvýše 0,1 Ω, pokud příslušné normy nestanoví jiná kritéria.

Oto Strnad:
a já vám za to  (poklona)  pane Vaňharo  ;)

Štefan Beláň:
Hodnotu přechodového odporu 0,1 ohmů uvádí také norma na rozvaděče ČSN EN 61439-1 ed. 2 - viz příloha.

Radim Strycharski:
Zajímavé je, že každá z citovaných norem požaduje jiný způsob měření a norma na spotřebiče požaduje měření proudem min. 200 mA. Přístroje pro instalace běžně měří proudem 200 mA, přitom ale žádná norma tento proud nestanoví (aspoň mi to není známo). Z toho mi vychází, že instalace se měří "spotřebičovým" proudem, který není stanoven a současně se instalační přístroje nemůžou použít pro zkoušky rozvaděčů a jiných výrobků, protože 200 mA je u nich málo.  ??

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana