Jaký je nejmenší průřez kabelu od RE?

<< < (2/9) > >>

Miroslav Minařík:
Citace: Jaromír Urbanec  02.03.2015, 20:29

Mají tam napsáno, že přetisk jen s písemným souhlasem redakce, což samozřejmě nemám.

Co se týká časopisu ELEKTRO jsou to naši přátelé, tak diskuze na téma jejich obsah je u nás OK.

Štefan Beláň:
Citace: Jaromír Urbanec  02.03.2015, 10:47

V článku jsem se ale dozvěděl, že to tedy dělám špatně - striktně TN-C až do BR.
Do bytu min 4x10+CY6.

TO: Urbanec

Celý článek jsem nečetl. Z toho, co jste přiložil, jsem nevyčetl žádný striktní požadavek na vedení TN-C do rozvaděče RB, ale pouze požadavek TN-C na HDV.
Striktní požadavek vždy byl a pravděpodobně vždy bude na HDV. Proto se dnes u nové výstavby řeší měření spotřeby v jednom místě a to v 1NP v samostatně uzamykatelné místnosti.

PS: To co je za elektroměrem, je již měřená část a to by mělo být prvé, ale také poslední místo na rozdělení vodiče PEN a PE a N a vše by se mělo odehrávat v měřené částí rozvaděčů měření, tzv. RE.

V příloze je uprava stávajícího (45let starého) rozvaděče RE. Vložka do RE je vyrobena výrobcem rozvaděčů v roce 2010.

Vít Rotrekl:
To Belan: Predpokladam, ze mate porad na mysli bytove instalace. Nemyslim si, ze napr. u rodinnych domu, kde je ER umisten na hranici pozemku, a do domovniho rozvadece to muze byt I nekolik desitek metru, toto provedeni bylo to nejvhodnejsi.

Štefan Beláň:
Citace: Vít Rotrekl  03.03.2015, 13:18

To Belan: Predpokladam, ze mate porad na mysli bytove instalace.

Ne nemám na mysli jen bytové instalace, ale všeobecnou zásadu pro všechna odběrná místa. Zásadou je, aby bylo rozdělení vodiče PEN co nejblíže k distribuční síti, takže to platí i pro rodinné domy. Vzdálenost se řeší dimenzí kabelu a uzemněním na konci vedeni.

Vít Rotrekl:
Má to ještě jiné opodstatnění, kromě toho, že budu mít v kabelu vodič pro ochrannou funkci samostatný?
V případě několik desítek metrů dlouhého vedení z bodu rozdělení do domovního rozvaděče, by mohlo dojít k tomu, že bude na N vodiči jiný potencíál než na PE vodiči. Nejsem si úplně jistý, jestli je toto dobře. Přece, když si rozdělení provedu až v domovním rozvaděči, kde není problém provést uzemnění bodu rozdělení, tak mě to přijde bezpečnější a spolehlivější.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana