Jaké krytí svítidel zvolit v místě s tlakovou vodou dle ČSN?

<< < (2/3) > >>

Jiří Novotný- Stryker:
Všichni se odkazujete na protokol o určení VV. Řekl bych, že 100% souhlasím, ale?!
Není tak dávno pane Horský, kdy tady šla velice vzrušená debata právě o protokolu VV.
Tvrdil jsem, že potřeba je a jako projektant a RT se bez něj neobejdu.
Spousta zde diskutujících tvrdila opak a byl jsem "ukamenován za živa".
Když to zhrnu a zestručním, závěr zněl, že když protokol nebude, zase tak nic se neděje. RT je při revizi natolik kvalifikován, aby vše posoudil a VV si pro vypracování revize určil sám.
Max. uvede závadu, že chybí a život jde dál.
Bylo by fajn, kdyby názory zdejších odborníků byly alespoň nějaký čas konzistentní.  >:(

Pavel Horský:
I já jsem psal, že není protokol VV třeba?

Jiří Schwarz:
Citace: Jiří Novotný- Stryker  21.02.2015, 13:50

...
Tvrdil jsem, že potřeba je a jako projektant a RT se bez něj neobejdu.
Spousta zde diskutujících tvrdila opak a byl jsem "ukamenován za živa".
Když to zhrnu a zestručním, závěr zněl, že když protokol nebude, zase tak nic se neděje. RT je při revizi natolik kvalifikován, aby vše posoudil a VV si pro vypracování revize určil sám.
Max. uvede závadu, že chybí a život jde dál.
Bylo by fajn, kdyby názory zdejších odborníků byly alespoň nějaký čas konzistentní.  >:(

Nic není černobílé.
Jsou normy řady 33 2000-7-X, které popisují řešení v jistých prostředích, řešení, která se opakují, tak to není až takový problém, pokud se někdo "opře o normu" a Protokol o VV neudělá.
Že si jako RT "udělám svoje VV",  pokud protokol nedostanu nebo pokud mám dojem, že není zpracovám zodpovědně, nic nemění na tom, že názor RT, i když je podepsaný jako nějaký odstavec v RZ, nemůže plnohodnotně nahradit Protokol.

Montážní jáma, box pro mytí tlakovou vodou,... to jsou provozy, kde bych se neodvážil napasovat to na nějakou normu a tvářit se, že Protokol nepotřebuji.

Na byt nebo dům, kde koupelnu udělám podle "7-701" Protokol nepotřebuji, ale pokud to bude panelák s X byty, elektricky ohřívaným okapem a chodníkem, s FVE na střeše,... tak bych jej rád viděl...

Možná máme ty hranice každý někde jinde.

Milan Hudec:
Jde o to, aby RT měl s daným prostředím zkušenosti, pokud dostane protokol opomíjící nějaký vliv, bude odpovědnost stejně na něm, protože ačkoliv vědět mohl a měl atd. nedbalost dle TZ.
Z tohoto úhlu pohledu je existence protokolu minoritní záležitostí.
Nicméně tím netvrdím, že je protokol k ničemu, měl by ale být chápán jako jedna z indicií, nikoli coby universum.
Doporučuji četbu o VV od p.Melena, každý je nådherně rozpitván a člověk si uvědomí kolik úskalí může být pro RT v takovém "běžném" protokolu skryto.

František Šohajda:
Citace

Jde o to, aby RT měl s daným prostředím zkušenosti, pokud dostane protokol opomíjící nějaký vliv, bude odpovědnost stejně na něm, protože ačkoliv vědět mohl a měl atd. nedbalost dle TZ.

Ano....
Protože RT by neměl být nějaký "magor" protože musí mít nějakou  minimální praxi dle vyhlášky!

Když jsme u těch VV tak u posledních 3 rekonstrukcí, které jsem viděl ,  byli VV jen zbožné přání projektanta... .bez podpisů komise!
cena rekonstrukcí cca 55 mil.Kč...tedy nic malého rozsahu a různé druhy prostředí !
Takové VV jsou úplně k ničemu (i když jsou dle požadavků uvedeny) a revidující RT si musí všechno ještě projít sám a své zkušennosti dát do výchozí RZ....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana