Jak připojit indukční desku a vestavnou troubu na jednu 3f přípojnici?

<< < (4/8) > >>

Kastner Lubomír:
Citace: Juraj Rojko  10.02.2015, 13:13

Nechci se vás dotknout, ale myslím, že máte trochu zkreslené představy o úrovni návodů dodávaných k domácím elektrospotřeb ičů.

Pokud mě je známo, tak návody co jsem četl já, tak tam mají a dokonce některé i zvýrazněně napsané co se jak připojuje a jakým vodičem, některé i předepsané jištění. A některé návody mají uvedeny např. i utahovací momenty šroubových spojů. Ale ve všech návodech k zařízením, které měli co společného s elektroinstala cí a kde nešlo jen o zastrčení zástrčky do zásuvky je zcela jasně a zřetelně zapsané že smí zapojovat jen osoba k tomu odborně způsobilá a proškolená. Asi tedy čtu jiné návody než vy.

Juraj Rojko:
Pokud jde o tu větu o "osobě",  tak to ano, to tam je vždy a nelze než souhlasit. Ale jinak se tato "osoba" ve většině návodů k varným deskám nedočte nic podstatného. Návody k výrobkům čím dál více připomínají spíše komiks, než technický dokument. A to jak provedením (obrázky místo textu),  tak obsahem (ubývá podstatných informací a přibývá veselých rad, typu nesušit v mikrovlnce kočky). Konkrétně u varných desek je průřez uváděn jen někdy (a když, tak vždy 2,5mm2,  resp. nic jiného jsem nikdy neviděl),  jištění také ne vždy. Rozhodně tam nenajdete nic o harmonických, reziduálních proudech nebo něčem podobném. Nepochybně to není zcela triviální záležitost a někdo kdo s tím má zkušenosti se určitě hodí, ale pochybuji, že zrovna návod komukoli pomůže případné problémy řešit či jim dokonce předcházet. Pokud máte příklad návodu k varné desce, kde výše uvedené neplatí, tak si ho v rámci sebevzdělávání velmi rád přečtu. Myslím to zcela bez ironie.

Michal Čeleda:
Tedy v mém případě se jedná o desku EHH6340FSK a troubu EOB3400DOX, oboje Electrolux. Ani jedno nemám, takže jsem odkázán na návod, který má výrobce na webu, ani v jednom způsob připojení není. Možná je na nějakém štítku přímo na zařízení. Možná jsem se špatně vyjádřil - ptal jsem se, zda to jde, abych nekoupil něco a až přivolaný odborník mi sdělil, že to zapojit nejde. Na tohle si netroufám (teda na troubu s koncovkou ano, ale nic víc).

Jan Bocek:
Citace: Petr Sýkora  10.02.2015, 15:41

Není mi nějak jasné, kde se v N vodiči vezme 30A. Mně to vychází ani ne na půlku, pokud je to rozfázované na 3f (3kW/1f + 7kW/2f). Mohl by jste mi to prosím upřesnit?

Pokud myslíte tím "rozfázováním"  zapojení do dvou oddělených okruhů, pak vám to vyšlo dobře. ( Jeden okruh se rozumí jeden kabel 3x4, nebo 5x4)
Jenže zde je stále diskuse nad tím, že je přivedený ke sporáku JEDEN kabel 5x něco. A ten má jen jeden společný vodič s označením N.

Zde dochází k velkému a často k tragickému omylu, že jsou varné desky na 400V.
Je to možná dáno nešťastnou poznámkou v návodu, že se má připojit do dvou oddělených fází.
Správně mělo být uvedeno, že do dvou zcela samostatných okruhů 230V zapojených každý na jinou fázi. pak se předpokládá, že je i do takového bytu přivedeno 3F to je 3x400/230V.

Další iluze je v návodech na tyto indukční desky v oblasti výkonu.
Uvádí se jen nominální výkon 7300 W ale to, že lze zapnut funkcí zvýšení výkonů s omezením na 10 minut a vyjde vám 11800 W. ( viz tabulky v konkrétním návodu)

Takže při nominálním výkonu to bude 31,7A zapojeno na dva okruhy s jističem 20A ( 16A)
A při maximálním odběru to bude 51,3A //2 = 25,65A

A ještě k tomu připojit 3,8 kW troubu, tak to je jen pro velkoodběratel e.

Proto indukční desku a vestavnou troubou na jednu 3F přípojnici s kabelem 5x2,5 mm2
připojit nelze.
Potřebujete mít přivedené TŘI okruhy na samostatné jističe
A pokud ano, tak nikdy nepojedete na plný výkon bez vypadnutí jističe a o dalších neshodách již zde bylo napsáno.

Prostě jednoduše. Chci-li spotřebič v kuchyni cca 15 kW + dalších 5-10 kW, tak musím mít na to dimenzovaný přívod. Pak je i hlavní jistič na příklad 63A.....a proto před takovým záměrem je nutno zpracovat zjednodušený projekt. Předejdete tak zklamání.

PetrBaned:
Citace

Takže při nominálním výkonu to bude 31,7A zapojeno na dva okruhy s jističem 20A ( 16A)
A při maximálním odběru to bude 51,3A //2 = 25,65A

A ještě k tomu připojit 3,8 kW troubu, tak to je jen pro velkoodběratel e.

Proto indukční desku a vestavnou troubou na jednu 3F přípojnici s kabelem 5x2,5 mm2
připojit nelze.
Potřebujete mít přivedené TŘI okruhy na samostatné jističe
A pokud ano, tak nikdy nepojedete na plný výkon bez vypadnutí jističe a o dalších neshodách již zde bylo napsáno.

Prostě jednoduše. Chci-li spotřebič v kuchyni cca 15 kW + dalších 5-10 kW, tak musím mít na to dimenzovaný přívod. Pak je i hlavní jistič na příklad 63A.....a proto před takovým záměrem je nutno zpracovat zjednodušený projekt. Předejdete tak zklamání.

no tak to se zase stáčí k té původní diskuzi. ...tak že když to shrneme a vynecháme ten šílený výpočet kde nakonci vychází 63A což snad není ani v leckteré závodní jídelně ....

...tak i přesto že někteří odborníci zde napsali že teoreticky se to připojit dá, tak je tu druhá skupina, která říká že nelze a že je třeba dva samostatné přívody...

... vím že někteří přispěvatelé vychází z teorie ale praxe je jiná...budu tvrdit to stejné jako posledně, pokud si koupíte kombinovaný sporák tak je v návodu požadavek na přívod 5x2,5 ...a když se podíváte na schéma zapojení, tak zjistíte že dvě fáze jsou použité na várnou desku a jedna fáze na troubu. Když si ale s ohledem na kuchyňskou linku a její dispozici pořídím tu stejnou várnou desku a tu stejnou troubu (ale každé zvlášť na zabudování) tak podle některých názorů zde to už nemohu napájet kabelem 5x2,5 ale musím tahat dva přívody.To zní logicky  :o

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana