Jak připojit indukční desku a vestavnou troubu na jednu 3f přípojnici?
Jan Bocek:
Citace: Milan Hudec 10.02.2015, 06:58
Vývod >2kW samostatný kabel.
Samostatné vývody v bytech pro spotřebiče nad 2 kW.
Tak tuto otázku jsem obvykle dostal na TIČRu při přezkoušení. Souvisí to s ČSN 33 2130.
Dále pro sporáky do 10 kW se obvykle navrhuje vodič o průřezu 4 mm, protože nezaručíte uložení, kde vyjde ještě vodič o průřezu 2,5 mm.
Když použiji selský elektrikářský rozum podpořený zákonem pana Ohma, tak mi vyjde součtový proud v N vodiči okolo 30A. Uvažovat o nějakém součiniteli soudobosti je nesmysl.
( Stejný nesmysl je výběrové relé buď sporák nebo trouba)
Myslím si, že je poddimenzovaný jistič i vedení a porušená celá řada norem 33 2000.
Proto se dosti vyhýbám revizím bytových "bastlů".
Michal Čeleda:
Moje otázka by byla téměř stejná, tak se s dovolením přidám - síť TN-C, jistič 3x16A, kabel CYKY4x2,5 cca 15m ve zdi, sporáková kombinace. V současnosti sporák plně elektrický s jednou svorkovnicí, příkon z hlavy nevím, tuším ale kolem 8kW. Je to stadium úvahy nad koupí indukce + trouby. Zatím nemám ani jedno, návody od výrobce o nějakém připojení mlčí, resp. je uvedeno, že zařízení má kabel nebo kabel s koncovkou.
Dá se za stávající situace připojit samostatná indukční varná deska 7,4kW (nejspíš 2f) + samostatná trouba 2,8kW (1f)? Nechci si koupit něco, co nepůjde připojit. Ptám se, zda to jde, jak se to provede, bude věcí odborníka.
Kastner Lubomír:
Vážený pane tazateli. V tomto případě nejde ani tak o výkon i když to také, ale jde o unikající reziduální proudy a vysokofrekvenč ní složky. V tom je velká záludnost indukčních desek. A na internetu jde jistě bez problémů dohledat i návody na konkrétní typ. A pokud chcete něco dělat bez znalostí co a s čím, tak potom hodně štěstí.
Juraj Rojko:
Citace: Kastner Lubomír 10.02.2015, 12:43
Vážený pane tazateli. V tomto případě nejde ani tak o výkon i když to také, ale jde o unikající reziduální proudy a vysokofrekvenč ní složky. V tom je velká záludnost indukčních desek. A na internetu jde jistě bez problémů dohledat i návody na konkrétní typ. A pokud chcete něco dělat bez znalostí co a s čím, tak potom hodně štěstí.
Nechci se vás dotknout, ale myslím, že máte trochu zkreslené představy o úrovni návodů dodávaných k domácím elektrospotřeb ičů.
Petr Sýkora:
Citace: Jan Bocek 10.02.2015, 10:29
Když použiji selský elektrikářský rozum podpořený zákonem pana Ohma, tak mi vyjde součtový proud v N vodiči okolo 30A. Uvažovat o nějakém součiniteli soudobosti je nesmysl.
Není mi nějak jasné, kde se v N vodiči vezme 30A. Mně to vychází ani ne na půlku, pokud je to rozfázované na 3f (3kW/1f + 7kW/2f). Mohl by jste mi to prosím upřesnit?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana