Proč chránič vybavuje při spouštění spotřebiče s výkonem nad 2kW?
Jaroslav Hasala:
Citace: Pavel Stránský 111 09.02.2015, 13:38
Kolegové mohli by jste nás mladší poučit o tom jaké jsou vlastně výhody sítě TT a proč se vůbec používala třeba na jižní moravě.
Ono nešlo ani tak ani o nějakou výhodu, spíše o nutnost. Kvalita sítí byla zejména na vesnicích dost bídná - jednoduše řečeno velké vzdálenosti a slabé vodiče. Typický byl jeden transformátor někde uprostřed vesnice a z něj paprskovitě vývody k jednotlivým domům. Poměrně častým problémem bylo také kolísání napětí v těchto sítích.
S uzemněním to také nebývalo moc slavné - u transformátoru bylo provedeno uzemnění uzlu zdroje, ale po trase už uzemnění moc často nebývalo.
U takto provedených sítí nebylo možné zaručit podmínky pro sítě TN-C, proto tedy TT.
David Hruda:
Slyšel jsem, že TT byla specialita jižní moravy, kde z důvodu písčitého podloží nešlo dosáhnout dostatečně nízkých hodnot zemního odporu pro TN.
Jiří Schwarz:
Citace: Pavel Stránský 111 09.02.2015, 13:38
Kolegové mohli by jste nás mladší poučit o tom jaké jsou vlastně výhody sítě TT ...
Na dráze především na tratích, kde je elektrická trakce, nejde ani tak o výhodu jako o nutnost.
Mám napájecí stanici, tam je spojeno "vše se vším" a dobře uzemněno.
Koleje představují zpětné trakční vedení. Čím dále od napáječky a čím větší odběr z trakce, tím větší rozdíl napětí mezi zemí u napáječky a potenciálem koleje.
Pokud mám někde v kolejišti zařízení, na jehož neživou část se mi může přenést potenciál kolejí, nemohu použít síť TN. Protože kdyby se mi potenciál kolejí dostal na zařízení, asi si umíte představit co by se dělo, když u trakce je nejmenší průřez 50mm2 Cu a tady by nemalá část zpětných trakčních proudů hledala cestu po PE (PEN) vodiči...
Lukáš Rotrekl:
Nemám fotky abych ukázal co se bude dít.... Ale z CYA16 mizí izolace za cca 5-6 vteřin..... Mezi přírubami na potrubí skáčou jiskry.... Zásuvka přes kterou se to dostávalo do sítě byla roztavená za cca 10 vteřin....
Petr M:
Citace: Jaroslav Hasala 09.02.2015, 12:55
Mě by spíše zajímal ten druhý bod, s tímto jsem se nikdy nesetkal a ani mi není jasné, proč by to tak mělo být ...
Taky jsem na to koukal.
Bylo to v ulici, kde byla většina baráků v TT. Rozvod plynu byl v oceli s asfaltovou izolací, v domech ocelový nebo Cu trubky. Každý dům na trochu jiným potenciálu PE a srovnávalo se to skrz plynový přípojky. Tehdy jsem nějak extra nezkoumal, čím to je.
Každopádně minimálně pro unikající proudy z filtrů spínaných zdrojů je při návratu do trafa volba mezi dvojicí zemničů v sérii řádově v Ohmech (po desítkách let na pár metrech FeZn klidně i víc) a plynovou trubkou do objektu v TN docela jasná... A nedivím se plynařům, že tam ty proudy nechtěli. Při zkratu L-PE by tam tou trubkou teklo docela dost...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana