Postačí 3x16A pro plně elektrifikovaný byt?
Milan Hudec:
Jistič na fotu nevidim.
Pavel Horský:
No to je hnuj.
To co je na fotce není jistič, ale sporáková kombinace (hlavní vypínač sporáku).
Nechte si udělat revizi elektroinstala ce a to myslím zcela vážně a upřímně. Já bych se bál elektroinstala ci bez revize používat.
Jan Palička:
Obávám se, že vás obelhali a žádná rekonstrukce se nekonala. Nebo jen dílčí ve smyslu výměna světla či ukopnuté zásuvky v obýváku.
Minimálně rozvod v kuchyni je třeba udělat celý nový včetně jištění, spíše se však bude třeba věnovat celému bytu, nechcete-li jednou přijít domů a potkat se tam s vyšetřovatelem hasičů.
Takovéhle rozvody běžně nacházíme, pokud přebíráme po dlouholetých nájemnících byty a nedá se s tím dělat většinou nic.....než jen kompletně vše vyměnit....
Zdeněk Friedrich:
Paneláková klasika. Pokud jste milovníkem adrenalinových zážitků, tak se nastěhujte za současného stavu, Pokud však není Vašim hobby dráždění kobry bosou nohou, doporučuji nestěhovat, dokud neprovedete kompletní rekonstrukci elektroinstala ce!! Když se nastěhujete za současného stavu, budete toho v budoucnu velice litovat. Dělat kompletní rekonstrukci (bez které se při vašich nárocích na elektrizaci bytu neobejdete, o bezpečnosti nemluvě) za provozu, je o duševní zdraví jak investora, tak dodavatele.
Tondys:
Gratuluji vám k novému bytu a s chutí se pusťte do příprav k nastěhování. Předem uvádím, že nejsem odborník elektro, ale jen uživatel a podělím se s podobnou zkušeností.
Jen a pouze ta varná deska by myslím potřebovala 35 A jistič na chodbě. Myslím, že od ní ustoupíte. Pokud ne, tak při 35 A byste nemohli už třeba zapnout troubu, nebo rychlovarnou.
K těm 25 A na chodbě. V r. 2014 jsem řešil výměnu 16,4 A jističe na chodbě za 25 A. Nejdříve je nutné na netu vyhledat stránky dodavatele el. energie a na jejich formulář z netu zažádat o povolení výměny jističe z 25 A na X A. Ihned vám dojde potvrzení o přijetí žádosti a do týdne návrh smlouvy, v mém případě uváděli, že návrh je platný 30 dní. V tom návrhu se vše dočtete. U mne to byly cca 2 000,- kč zaplatit za změnu na 25 A a podmínky výměny.
Smlouvu jsem potvrdil, zaplatil požadované a zažádal o povolení odplombování, to jsem dostal. Nakontaktoval jsem elektrikáře, ale pro ně to byl malý kšeft a hlavně problém v tom, že nový jistič je rozměrově menší a mezi původním plechovým krytem a jističem se nesmí protáhnout prst a nové plechové víčko musí být zanýtováno, ne na šrouby. Jo a vedení dát od jističe do hodin v mědi. Radši mi řekl, jak to mám udělat, že to pak skoukne. Koupil jsem jistič, prodali k tomu takovou konzoli na staré uchycení, udělal plechovou krytku, nanýtoval a připravil a naohýbal Cu vodiče. Pak se nechtěl ani podívat a řekl mi, ať si pozvu rovnou revizi. Revizákovi jsem to po pravdě řekl, s tím, že před ním tam našroubuji ty připravené přesně naohýbané a odizolované konce Cu vodičů. Zkontroloval po mně utažení šroubů, řekl, že výměna Al za Cu do hodin není nutná, našroubovali jsme kryt a vydal revizní zprávu. Tu jsem poslal dodavateli energie a požádal o zaplombování, do 3 dnů byla nová plomba.
Tedy dle mého názoru, až budete mít jasno, zda vám povolí jistič na chodbě nad 25 A, pak bych vymýšlel co a jak uvnitř za spotřebiče. Jinak my máme na těch 25 A na chodbě troubu, pračku, lednici, rychlovarnou konev a pak běžné spotřebiče, vše ve 4 okruzích. Do té kuchyně máme veden nový 3 žilový kabel v mědi a kuchyň na samostatném okruhu - jističi v předsíni. Vedeno je to v liště na panelu pod stropem - děláno firmou - původní vlastník. Jinak vše v Al s tím, že alespoň 1 x za rok dotahuji spoje i v krabicích. V každém paneláku se to bude předělávat na Cu v bytech, u nás je to v plánu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana