Jak může varná deska s příkonem 7kW být jednofázová?

<< < (4/4)

Jaroslav Hasala:
Setkal jsem se s tím, že u čtyřplotýnkové varné desky (indukční) s příkonem cca 6 kW byla již připravena šňůra pro připojení (jednofázová, odhadem asi 3Cx 4).

Uživatel varnou desku koupil "na internetu",  evidentně byla určena pro jiný trh než ČR (i když označení CE měla také).

Pro připojení varné desky byl v místě připraven samostatný okruh s jističem B16/3 a kabel CYKY 5Cx 2,5, což lze v ČR považovat za standard.

Na situaci jsem uživatele upozornil, snažil se nejdříve desku vyměnit, komunikace s prodejcem varné desky byla ovšem poněkud problematická, když to řeknu slušně.

Z návodu k varné desce (nebyl dodán v češtině) bylo zřejmé, že je možné i zapojení na dvě fáze.

Dopadlo to tak, že jsem připojovací šňůru vyměnil (nebylo to úplně jednoduché, ale šlo to) a desku jsem zapojil na dvě fáze. Zřejmě jsem tím porušil podmínky pro případnou reklamaci, uživatel se s tím ovšem smířil, asi už neměl sílu na další boj s prodejcem.

Viktor Klemon:
Podobný prípad som zažil s doskou Bosch,
doska preukázateľne jednofázová, prívod 5x2,5, 16A
tam to bolo riešené tak, že sa v software nastavil
prúd predradeného istenia, doska potom
rozdeľuje zátaž tak, aby to užívateľ nepoznal.

Investor bol upozornený na obmedzenie
už pred kúpou dosky, riskol to,
 zatiaľ nezaznamenal obmedzenie,
už je to rok.

Jan Palička:
Citace: Zdenek Hejčl  06.01.2015, 23:45

Jak se s tím kupující popere není jeho problém.
Ano jsou připojovací podmínky pro spotřebič, ale neplatí stejně pro všechny státy EU. Každý dodavatel elektřiny má jisté připojovací podmínky a ty bohužel nejsou všude stejné v rámci EU.
Takže co lze v Itálii, Španělsku atd....,bohužel neprojde bez ztráty jistého komfortu užívání spotřebiče v České kotlině. ČEZ má maximum 25A při jednofázové přípojce, což je cca 5,5 kW...

Citace: Viktor Klemon  07.01.2015, 11:59

Podobný prípad som zažil s doskou Bosch, doska preukázateľne jednofázová, prívod 5x2,5, 16A tam to bolo riešené tak, že sa v software nastavil
prúd predradeného istenia, doska potom rozdeľuje zátaž tak, aby to užívateľ nepoznal.

Stejné jsme to měli před pár lety s indukční deskou Siemens koupenou v Německu (s Boschem je to stejná výrobní stáj),  která byla z výroby připravena na 1x32A/230V, přičemž vždy 2 fázové vodiče a 2 nulové vodiče byly pod jednou lisovací dutinkou. Stačilo "rozcvaknout" fázové vodiče od sebe, což byl dle manuálu standardní postup.

mafiak:
Mal som podobný problém ako Vy, ohľadom počtu fáz nebola nikde zmienka, dokonca aj návod bol trochu zmätočný. Jedná sa o dosku Electrolux EHH46540FK.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: mafiak  09.01.2015, 13:49

Mal som podobný problém ako Vy, ohľadom počtu fáz nebola nikde zmienka, dokonca aj návod bol trochu zmätočný. Jedná sa o dosku Electrolux EHH46540FK.

Já tam vidím jasně, máte-li k dispozici tři fáze, tak svorky 1 a 2 připojíte na fáze L1 a L2. Pokud máte k dispozici pouze jednu fázi, připojíte jí na proklemované svorky 1+2.

Víc se mi nezdá označení "Vyrobeno v Německu" a pod ním symbol "China Export".  :D

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana