Máte nějaký tip nebo představu co s tím, když padá proudový chránič?

<< < (5/8) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Oldřich Morávek  03.01.2015, 18:34

Opak je pravdou. Trvalým sepnutím dochází postupně k magnetizaci jádra. Jeho oddálením pak dojde k demagnetizaci a tím k resetování citlivosti. Netestovaný RCD zvyšuje svoji citlivost až nad přípustnou mez (pod mezní rozdílový proud).
Já tedy mám informace jiné.
Že trvale sepnutý (neaktivovaný) chránič postupně zatuhává (mechanicky) a případně se i magnetizuje (obzvláště tehdy, jsou-li přítomny spotřebiče s půlvlnným odběrem, např. fén) a jeho citlivost klesá.
Občasným vybavením se pak jednak mechanicky rozhýbe, jednak demagnetizuje, čímž se obnoví jeho původní citlivost.

Jan Alin:
Citace: Tomáš Kurel  03.01.2015, 18:22

.............p roblém je v tom, že po každém stisku ten chránič je citlivější a citlivější, takže ho vlasně tím ničíte. ovšem neříkám tím, že se nemá testovat.

A tahle bajka je odkud?  :D

Radek Červený:
Citace: Juraj Rojko  03.01.2015, 17:10

V garáži ten kabel jde hned do chrániče a za ním se dělí N a PE.
Opravdu?

Zaujalo mě toto. Pokud tomu tak opravdu je, hledal bych problém jinde. Začal bych celkovou revizí zapojení.
Ty nejzáhadnější závady mívají nejtriviálnějš í rozuzlení.

Jinak si vzpomínám na jednu příhodu z praxe. Podzemní garáže jedné bytovky. Asi 10 let stará instalace a náhodně padající chránič. Za ním skupina jističů a jeden světelný obvod s nepřesvědčivým stavem. A na něm "X" zářivkových svítidel.
Rozdělám svítidla, izolace OK. Složím svítidla, izolace řádově desítky až stovky kilo. Rozdělám jedno svítidlo po druhém, pořád dobré, u posledního stále dobré, izolace kabeláže OK, svítidel také. Poskládám opět a opět špatně.
No, nebudu napínat, to pouze některé patice ve svítidlech měli svod na kostru, který nebyl vidět. Jak se s ní pohnulo, někdy se to projevilo, někdy ne.
Jestli budete dohledávat takový druh závady, přeji vám hezký víkendový program  (dance)

Martin Novák:
Jeste mne napada, jak je prizemnen bod rozdeleni PE-N v garazi? Ma vlastni zemnic, nebo jste si vypomohli vodovodem ci obdobnym potrubim do baraku? I tam by mohl byt problem...

odvedle:
Bod rozdělení PEN v garáži má vlastní zemnič, tyč v zemi a do ní připojen žlutozelený z rozvaděče.
Totéž je i v domu, je to asi 5 metrů od sebe.
Snad se to spolu nějak "nehádá"?.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana