Jak se odklízí starý elektronkový nf zesilovač?
Jan Bocek:
Elektronková nostalgie 2014/2015.
Příspěvek Martina Kurky mne inspiroval ( jako vždycky) . HiFi s elektronkami jsem stavěl méně než výkonové VF zesilovače na krátké vlny. Největší "rodinný krb" jsem postavil se 4 x GU81M tak zvané kvarteto. V panelu jsem udělal podle vzoru Colinse velký otvor krytý plexisklem, aby bylo ty nažhavené lampy vidět. A v zimních večerech to bylo při radioamatérský ch aktivitách dobré topidlo. ( 500 W trvale + anodová ztráta při vysílání)
Přímo žhavené lampy měly svoji výhodu, že nebyla potřebná doba nažhavení a byly okamžitě po zapnutí schopné dávat plný výkon. Na anodách byly 4 kV a do antény odevzdávaly 4 kW PEP.
Lampy GU81 byly určené do KV vysílačů. Díky "military inkurantu" bylo těchto elektronek dostatek. Byly to lampy z II. světové války, kdy na východní frontě měly označení GU80 a na západní frontě RS 384 a RS 389 ( Telefunken). Ale tyto elektronky vyvinula již AEG (Allgemeine Elektrizitaets Gesellschaft) v době I. světové války s označením AS 1000 určenou do lodních vysílačů.
Tyto elektronky jsou stále ve výzbroji armády a velice oblíbené při stavbě radioamatérský ch zesilovačů výkonu okolo 1 kW a více.
Jinak je to také krásná lampička na noční stolek zapojená jen na žhavení cca 120 W ( 12,6V a 10A) ale to je spíše do Hamsheku, nebo do bastlířské dílny.
Michal Štauber:
Citace: Martin Kurka 02.01.2015, 00:29
P.S. Pane Štraubere máte tam na výstupácích a tlumivce poctivou vzduchovou mezeru?
Výstupní trafa jsou originál z A-čkového konce, tlumivku jsem nesehnal a tak jí tam bohužel nemám. Sítová trafa mám dvě, protože jedno už by AZ 11 už neutáhlo, je to asi netradiční řešení, ale trafo které by vše zvládlo už mi přišlo moc obrovské na tuto konstrukci.
Erhard Mareček:
To Jan Bocek
Kráné fotky. Zaujala mě ta sbírka flašek. Připomnělo mi to éru Svazarmu a stavění (bastlení) různých přístrojů od tranceiveru až po koncové stupně vysílačů.
U nás v radioklubu jsme měli jednoho sběratele starých rádií a těch věcí okolo. Měl toho také dost. Bohužel před vánocemi zemřel.
Jan Bocek:
Citace: Erhard Mareček 02.01.2015, 12:15
To Jan Bocek
Krásné fotky. Zaujala mě ta sbírka flašek. Připomnělo mi to éru Svazarmu a stavění (bastlení) různých přístrojů od tranceiveru až po koncové stupně vysílačů.
U nás v radioklubu jsme měli jednoho sběratele starých rádií a těch věcí okolo. Měl toho také dost. Bohužel před vánocemi zemřel.
OK1MQY de OK2BNG,
svět je někdy malý a zvláště ten radioamatérský . Z Biliny znám Jirku OK1IEC a ze Rtyně zase Tomáše OK1TP. Ve své době byla pěkná sbírka na Doubravce.
Sbírat staré Radia je velká "vášeň" jako každé sběratelství. Také mne to určitou dobu drželo. Ale když byl plný dům samé radio od sklepa až na půdu a ještě další plná stodola, tak mi můj kamarád J.D.C ukázal, že tudy cesta nevede. Přešel jsem na sdělovací přijímače a dopadlo to podobně, protože se k tomu ještě přidala měřící technika. Zůstaly krásné vzpomínky a občas zajedu ke kolegovi, který k tomu účelu postavil patrový dům a všechny ty skvosty tam skončily. Všechno je funkční. Stačilo ale málo a skončilo to ve sběrném dvoře. Přesto kousky vážící více než sto kilo tam skončily. Hlavně ruské stroje, tam se na železe nešetřilo. Měl jsem několik kompletních souprav R 140. Byl toho plný jeden radiovuz ZIL......ponec hali jsme jen přijímače R 250.
Jak se odklízí starý "radiošrot" ?
Nejdříve se hodně jezdí po burzách a šrotištích. Ta touha "mít" je silná. Když je toho hodně, tak je otázka kam a co s tím.
A pak se to musí najednou vystěhovat. Roztřídíte na radiotechnický šrot a na železo. Pak se přistaví kontejner a najmou brigádnicí na naložení. Pokud z výnosu zaplatíte náklady, tak je to ještě dobře. Ponecháte si dokumentaci, ale i té je někdy moc hodně.
P.S.
Když již jsem ze stodoly vybral "skvosty" a pořád toho bylo hodně, tak mi syn koupil týdenní pobyt v Luchačovicích a zorganizoval likvidaci. Sám bych to nezvládl. Je někdy těžké se od věcí odpoutat. A tak jezdím dále na různé výstavy a setkání, ale mám jeden závazek "ne aby jsi něco kupoval". Stačí, když si to nafotím.....
Erhard Mareček:
OK2BNG de OK1MQY,
díky, s tou první větou naprosto souhlasím. Věděl jsem, že na tomto portále jsou i radioamatéři, šlo jen o to kdo to je a kdy bude odhalen. Takto jsem něco pracovně řešil s jednou firmou, odkázali mě na technika a po několika mailech jsme zjistili, že se známe osobně z Holic.
Tomáše OK1TP znám dobře a dlouho, bydlel v Teplicích, tam bydlí i Jirka OK1IEC, z Bíliny jsem já (jen tak pro info).
Vše nejlepší do 2015
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana