Opravdu elektrifikované tratě nemají nějaký systém pro odstranění námrazy?

(1/2) > >>

Lukáš Rotrekl:
Na škole nás učili, že když se vytvoří extrémně velká námraza na vedení vn (možná),  vvn, a možná i ZVN, je možno se ji zbavit tak, že se vodiče zapojí z jiného k tomu určeného zdroje, kdy se cíleně přetíží a tím se zbaví námrazy, která se rozpustí.
Napadlo mě v souvislosti s tím, proč nějaký podobný systém není na kolejových trolejích:
Bylo by to příliš komplikované technicky?
Příliš drahé ekonomicky?
Nemá to smysl řešit, s tím, že aktuální stav je doopravdy extrém a běžně stačí otěr trolejovými sběrači?

Jinak včera bylo docela zajímavé pozorovat vlaky na koridoru Praha Brno, kdy to vypadalo, jako by údolím Svitavy lítaly tam a zpátky sanitky a hasiči, přemýšlel jsem  co se děje, teprve po nějaké době jsem zahlédl v místě, kde mám přímý výhled na koleje, že tak jiskří sběrače, ale kde nevidím přímo na koleje ale jen směrem k nim do údolí, tak vidím jen odlesky na protějším úbočí....

Jiří Schwarz:
Byly doby, kdy to nebylo třeba řešit, ta námraza nevznikala tak rychle, pauzy mezi vlaky nebyly tak velké a nestačilo toho tolik namrznout.
Četl jsem jakousi studii o tom, jak se dá vedení mechanicky rozkmitat, tak, aby námraza popraskala a spadla, ale zřejmě je to jen jakási vize a asi se to v praxi nevyužívá.

Vít Rotrekl:
Ještě mě tak napadá, může mít vliv na mrznutí i to jestli je to střídavé trakci 25kV nebo na stenjnosměrné 3kV? Protože, jak tak nějak čtu zprávy, tak mám pocit, že více problémů je na stejnosměrné trakci. Nebo se pletu?

No tak zrovna u nás - koridor Brno-ČT-PCE-Praha, úsek Brno-Blasnko, těch spojů zrovna málo nejezdí, přes den min. 2 osobáky, min. 1 rychlík/IC/EC a nějakej ten nákladní vlak během jedné hodiny.

Sakra, teď mě docvaklo. Někde u Telnic padlo nějaký vn nebo VVN, nebyl tam štáb Elektrika.tv?

Lukáš Rotrekl:
Zrovna tak nemyslím, že by koridor na Ostravu byl málo ježděný...A mluvilo se jen o namrzlých trolejích. Nebo byl i jiný problém?

Miroslav Minařík:
Citace: Vít Rotrekl  02.12.2014, 18:09

Ještě mě tak napadá, může mít vliv na mrznutí i to jestli je to střídavé trakci 25kV nebo na stenjnosměrné 3kV? Protože, jak tak nějak čtu zprávy, tak mám pocit, že více problémů je na stejnosměrné trakci. Nebo se pletu?

No tak zrovna u nás - koridor Brno-ČT-PCE-Praha, úsek Brno-Blasnko, těch spojů zrovna málo nejezdí, přes den min. 2 osobáky, min. 1 rychlík/IC/EC a nějakej ten nákladní vlak během jedné hodiny.

Sakra, teď mě docvaklo. Někde u Telnic padlo nějaký vn nebo vvn, nebyl tam štáb Elektrika.tv?

Štáb Elektrika.TV sedí u střižen a kouří se z něj.  (helpsmajl)

Citace: Lukáš Rotrekl  02.12.2014, 18:58

Zrovna tak nemyslím, že by koridor na Ostravu byl málo ježděný...A mluvilo se jen o namrzlých trolejích. Nebo byl i jiný problém?

Podle toho, co píše Patrick Zandl na Twitteru to vypadá, že se z něj stává dopravní (železniční) publicista! :-)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana