Jak řešit hromosvod na otočném stožáru ?

(1/3) > >>

Petr Mikolajčík:
Jakým způsobem se řeší ochrana stožáru před úderem blesku, pokud je tento stožár uchycen na otočném uložění (točně) která zajišťuje spojení se zemí (pevnou zeměnou částí) pouze přes ložisko. Ložisko využívá kuliček potažených vrstvou keramiky, vodivé spojení zde není definováno. Stožár se trvale otáčí kolem své osy. Na stožáru jsou instalovány antény.

Pavel Horský:
Pak se dá řešit ochrana pomocí oddáleného jímače (jímací soustavy). Chce to vidět a pak se řešení zcela jistě najde.

Vít Rotrekl:
Oddáleným jímačem? To by asi nebyl žádná krása  ;)
Napadají mě nějaký "sběrací kroužek" na pohyblivé části, ale jestli to někdo dělá a navíc dimenzované a testované na bleskový proud ,  to nevím.

Pavel Horský:
Citace: Vít Rotrekl  12.11.2014, 12:00

Oddáleným jímačem? To by asi nebyl žádná krása  ;)
Napadají mě nějaký "sběrací kroužek" na pohyblivé části, ale jestli to někdo dělá a navíc dimenzované a testované na bleskový proud ,  to nevím.

No právě. Nevím, zda někdo umí dodat takovou sběrnu. Myslím, že asi těžko, neboť se bojím toho, že by při pořádném výboji mohlo dojít ke "svaření" k otočnému stožáru a bylo by po parádě. Ony už samotné stožáry např. anténních soustav radioamatérů nevypadají zrovna dvakrát vábně. Já na takové stožáry koukám z balkonu. Pak si myslím, že případná oddálená soustava nikterak oku neublíží  (dance)

Vít Rotrekl:
No ono, ale není stožár jako stožár, že? Může to být 5m vysoký, ale taky 15-20... a to už by se oddálenej dělal dost blbě.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana