Je hnědá a černá dobře zapojená na modrou a hnědou?

<< < (7/8) > >>

Ludvík Kubík:
Citace: Vít Rotrekl  12.11.2014, 09:32

Ale mohu se plést. A pravdu budete mít Vy.

Já bych jenom vysvětlil zase své indicie, které mě vedli k odpovědi. Otázka zní: Je hnědá a černá dobře zapojená na modrou a hnědou? To pro mě znamená, že tazatel tuto možnost již odzkoušel (asi bezúspěšně, je to vidět),  ale na obrázku je to zapojeno jinak a tak se tazatel ptá, jestli je to správně, když místo hnědé použije ZŽ vodič. Tady jsem vyloučil možnost, že by hnědý vodič byl N. Na obrázku vidím v kabelu takovou černou mazlavou výplň, podle které bych typoval stáří instalace na TN-C. Ideální by bylo, kdyby do diskuze vstoupil tazatel.

Jozef BABJAK:
Citace: Milan Hudec  12.11.2014, 18:11

...,  řešení s kontaktní pastou mě ještě nepřesvědčilo.

Milan,

že vás už proste nebavia tie nechápavé pohľady okoloidúcich - aj "elektrikárov" - keď balancujete na rebríku,  bižutéria Fluke T150 zavesená na krku, z jedného vrecka trčia Knipexky, z druhého skrutkovač,  medzi zubami wago svorky a v ruke šermujete s injekčnou striekačkou?

Poznám to, zvlášť efektné to je, ak vás takto nachytajú pacienti v špitáli za plnej prevádzky.  ;)

K téme: ak je prívod "dvojpáčkový" a svietidlo s jednou žiarovkou, zapájam oba prívody do spoločnej svorky; ktorékoľvek z tlačidiel potom svetlo rozsvieti. Predtým si však overím, či skutočne dva vývody na strope korešpondujú s koncami vo vypínači. Stretol som sa s prípadom, keď to tak nebolo, a to išlo o jednoduchú miestnosť s jediným svietidlom a jediným vypínačom.

Nezapojiť odizolovaný káblik nikam je takmer istý malér. A vlastne ani neodizolovaný,  len odstrihnutý - ako cca 12 ročný chalan som na takomto odstrihnutom kábli urobil medzifázový skrat vlastným lícom. Ako zázrakom sa mi nič nestalo, ale to praskanie iskier a oblúk tesne pri ľavom oku počujem a vidím snáď rovnako ako vtedy.

Na pripojenie pokiaľ možno používam wago svorky, v Humpolci s AluPlus, je to presne o tom nedstatku rúk na držanie lustra vo vzduchu, vodičov v čokoláde a skrutkovača, ako písal kol. Svejkovský. Zvyčajne čím starší luster, tým väčší problém.

Ak z nejakého dôvodu čokoládka, tak prioritne keramická,  rovnako ako Milan. Úplne roztavenú plastovú čokoládku som síce ešte v ruke nemal (ale to bude asi nízkym vekom),  ale tých "oiskrených" bolo neúrekom.

Zdeněk Mazač:
Tipovat a pak radit jak zapojit když je zřejmé, že tazatel je laik /elektrikář by se takhle neptal, pokud ano, není to elektrikář/ chce dost odvahy.
I v době, kdy se se dělala siť TN-C /v té době se tomu říkalo nulování/ se taky stávalo, že se instalace dělala jako 3 vodičová, říkalo se tomu bezproudové nulování.
Také jsem viděl instalaci ve starším domě v TN-C, v zásuvkách 2 vodiče, propojeny N a PE, ale v koupelně v krabici pro zásuvku najednou 3 vodiče? Co s tím? Tak šup do hospody a za chvilku se vrátil montér laik s řešením od elektrikáře, a dle rady zapojil fázi /tu našel fázovkou/ do levé dutinky, další Al vodič do pravé a CU na kolík. Cu vodič byl pospojení, které končilo na noze vany.......ale to on nevěděl. Když jsem se mu snažil vysvětlit, že tohle je špatně a že tyto práce musí udělat elektrikář, tak jsem byl označen za blázna, protože zvát si na zapojení 1 zásuvky s 3 dráty elektrikáře??

ACEOF ACES:
Co stojí a jak dlouho se čeká na odpojení nebo připojení jednoho běžného lustru v běžném bytě, kvalifikovaným elektrikářem?

Radek Paos:
Samo o sobě skoro nic, ale to, proč si to zapojím já osobně sám je praktická neschopnost ze strany dodavatelů (opravdu všech řemeslníků, které jsem kdy oslovil - nejen elektro) přizpůsobit se časovým možnostem zákazníka. A zda mám zvolit vzít si půl dne dovolené nebo za deset minut přidělat lustr sám, je asi jasné, co zvolím.

K zapojení - v TN-S schráničem (pokud je) by takové zapojení ani nefungovalo, nebo se pletu? A v TN-S i bez chrániče by ŽZ na pracovní vodič neměl být použitý, nebo se pletu?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana