Jak zapínat vysavač ručním elektrickým nářadím?
Václav Třetí:
Někdy před rokem 89 jsem si obvod Master/Slave vyrobil. Mám ho dodnes, funguje na principu proudového transformátoru, který má velký převod a tím je obvod citlivý i na malé příkony. Spíná okamžitě a má doběh. Spínaci prvek je relé RP. Nářadí může mít příkon až přes 2,5kW, protože používám vysavač menšího příkonu. Tehdá nic takového nebylo k mání, takže samovýroba byla nutná. Dnes je jiná situace, dá se koupit skoro vše, jen to nevydrží ani zlomek času z oněch více jak 30 let.
Jan Franěk:
Citace: Václav Třetí 12.02.2022, 12:37
Dnes je jiná situace, dá se koupit skoro vše, jen to nevydrží ani zlomek času z oněch více jak 30 let.
No, mám průmyslový vysavač Bosch a dostává občas dost zabrat. Přesto se mnou jezdí po montážích už více jak 7 let a bez jediného problému. Ale ano, nestál 800Kč ;D Přesto jsem do něj rád investoval. Vím, že před 30 lety byla v tomto ohledu úplně jiná situace a bastlilo se toho mnohem více. Dnes už si to nějak nedovedu představit, i vzhledem k vyšším požadavkům na bezpečnost a i díky většímu právnímu povědomí a strachu před možnými následky.
Václav Třetí:
Před 30 a více léty si koupit průmyslový vysavač nebylo dost dobře možné ani pro firmu.
S těmi vyššími požadavky na bezpečnost je to trochu složitější. Mnoho obchodníků prodává čínské výrobky s podvodnými homologacemi, jejichž bezpečnost je mnohdy daleko pod úrovní některých doma dělaných výrobků. Ovšem záleží, kdo si co vyrábí. Ty nebo já a i mnoho dalších kolegů zde si dokáže udělat věci bezpečné a spolehlivé, ovšem z hlediska legislativy je to jen pro naše soukromé použití.
Také je otázka, co se dá v případě škod vysoudit z některých firem, hlavně z takových, co prodávají prodlužovačku typu tří až pětipes s přívodními vodiči 0,75 pro L a N a PE má 0.35 a méně. Ano, už i takové zvěrstvo jsem měl v ruce! Až člověk žasne, že se vyplatí si nechat navyrábět specilální podvodný kabel typu CYSY s různými průřezy a zbytek zakamuflovaný silnější izolací.
hegemo:
i značka lidl Powerfix? nyní prodává prodlužky značené 16A s vodiči 3x1,0 (dříve to byly 1,5mm2, asi katují kosty).
ale když je to na topení, tak co už, nerozteče se to, jen je to dost horké při 5 kW (to jistič 16A udrží).
Vít Pilnáček:
Tady jsem na to nasel hotovy modul. Snad to tedy nespada pod "bastleni" :)
https://www.puhy.cz/kemo-m103n-prepinac-master-slave-hotovy-modul-230-v-ac-343700.html
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana