Jak zapojit ventilátor s časovaným doběhem na CYKY 3C?
Jan Franěk:
Pro mě je i možné připuštění podobné prasárny, prostě kurve..ím oboru.
Požadavek zněl, přidat jedno světlo do chodby, kde je schodiště a temněji. To jsem provedl a do zápisníků oprav (u správce) jsem udělal zápis o této činnosti. Opravu/nápravu bude správce požadovat po konkrétních osobách. Protože nehrozí přímé riziko (to jsem i se svým mdlím rozumem vyhodnotil), neb jde o "ochranu polohou" ( ;) ) tak jsem to tedy nechal být s tím, že jsem případnou údržbu o tomto informoval jak tím zápisem, tak provizorní výstražnou cedulí. S tou sice správce moc nesouhlasil, ale chápal její význam. Prý to bude honit, aby to opravili co njdříve. Nemohu se zde víc rozepisovat. To se pak nedá číst. (norm)
A pokud nechcete vypadat jako ti, co podobné prasečiny schvalují a pod které se podepisují, přemýšlejte více o tom, co a jak píšete. Tazateli může stačit jen připuštění tohoto řešení a už to tak má doma zapojené. Tomu já říkám kurve...í oboru. Mě stačilo málo a padal jsem ze schodů. (zle)
Ještě jednou opakuji. Bezpečné a funkční řešení je, tak proč se bavit o tom, jak obor degradovat dolů tím, že si řeknu, že tady mi záměna barev zrovna nevadí. Prý vyhodnocením rizik (wall) (wall) (wall)
Pro mne tato debata úplně končí- téma vyčerpané.
Maroš Klein:
Citace: Jan Franěk 04.10.2014, 08:40
... Protože nehrozí přímé riziko...
Zhoda. :) (drinks)
Jiří Novotný- Stryker:
To je komedie, omluvit fázi na PE vodiči prostě nejde, ať se stavíte třeba na hlavu. Jediný správný postup a přístup k věci nastínil pan Franěk!
František Kroupa:
Citace: wec 30.09.2014, 13:29
Mám do obložené koupelny koupený ventilátor s časovým doběhem.
Má přívody L(fáze), LT(signál z vypínače pro nastavené časování) a N.
Pod omítkou nachystaný lustr kabel od krabice vypínače k rouře v barvách černý-modrý-zeleno/žlutý.
Zemnění ventilátor nemá (zž nemá využití).
Podle popisu je L natvrdo pod napětím a LT na vypínači jako signál pro spuštění = tzn. že bych musel bych použít jinak barvy.
Mohu použít zeleno/žlutý na ten signál (napojení na fázový ve vypínači světla)?
I když bych smršťovačkou delší kus přeznačíl na jinou barvu?
(tuším, že zž má nějaké omezení v normách značení).
P.S. sekání je nemožné a alternativou asi je koupení "hloupého" ventilátoru a časovač dát do krabice pod vypínač (pak stačí vedená fáze a nula k vrtuli).
Radši bych ale použil to co už mám.
Chlapi, revizáci a elektrikáři, (poklona) , všichni jste pomohli. Hlavně v tom, že oproti bývalým ČSN je v tom strašlivý bordel a pokud nejde o triviální, nacvičené případy, záleží vždy na rozhodnutí konkrétní osoby (s tím, že si vždy mohu pozvat jinou, příznivěji nakloněnou).
Řešil jsem stejný problém, nefunkční ventilátor na WC. No ... cukal s se sebou, ba i se mírně otáčel ... to ale bylo vše. Takže demontáž ventilátoru - a co nevidím, ač ventilátor kompletně plastový, vedou k němu (na plošný spoj) tři dráty včetně ŽZ. To je divné, ne?. No pak strejda google pomohl, dva dráty jsou "živé" a třetí, zde ŽZ, je asi " spínací". Co s tím, vytrhat ze zdi kabel? Dělala to firma, dodala revizní zprávu, vyměnila všechny jističe, instalovala chránič ... . No naštěstí ...
zkoumám plošný spoj, ... vidím běžné součástky až na jednu šestinohou ... vyklube se z ní mikrokontrolér ... čímž asi končím, dissaseblovat se mi to nechce... . ale pak přece úvaha ... ano, ... byl to vyschlý kondenzátor v napájení 47M/35V/85°C.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana