Jak zapojit ventilátor s časovaným doběhem na CYKY 3C?

<< < (4/9) > >>

Milan Hudec:
Aha, takže chudák investor by měl vše navrhnout, nakreslit a předat na překreslení nějakýmu bukakemu který tam přidá jen universální hnědou omáčku a razítko, tak to je hnus, zlatej Franta z lokálu, ten aspoň neautorizuje.

Juraj Rojko:
Osobně to vidím tak, že ten, pro koho je problém zaplatit cenový rozdíl mezi 4m CYKY 3x1,5 a 5x1,5, se projektantovi velkým obloukem vyhne. Ten, kdo si zaplatí projektanta, tak (v bláhové víře) doufá, že instalace bude provedena správně, z rozmyslem, zkušenostmi a nějakým s výhledem do budoucnosti. Projektant, který dá k ventilátoru CYKY 3x1,5, místo toho, aby to zákazníkovi vysvětlil, že těch 20Kč navíc se vyplatí, by se měl živit něčím jiným.

Maroš Klein:
Zelenožltý ochranný vodič sa nesmie pripojiť na fázové napätie.
Toto by fakt nemalo byť obsahom diskusie. Ako dôvod „vypustiť ventil“ ešte beriem, ale ako vážne mienený názor na odbornosť verifikovaných nie. To potom ani Ohmov zákon v skutočnosti takmer nikto nepozná:
http://kf-lin.elf.stuba.sk/~ballo/STU_online/Fyzika%20II/9%20kapitola/elPrud1-3.htm
Mňa skôr zaujíma ako kto dokáže aplikovať základné pravidlo ochrany proti zásahu elektrickým prúdom podľa EN61140 na určenie skutočnej miery rizika pri nesprávnom zapojení ventilátora káblom CYKY-J 3x1,5, kde jediným nedostatkom je nesprávne farebné označenie neutrálneho vodiča.
Pomôcka: zelenožltý vodič v kábli na regáli je vodič PE, ten istý vodič pripojený na N svorku ventilátora je nesprávne označený vodič N.
Kto si myslí, že obhajujem takéto zapojenie nech kľudne „pustí paru“,  alebo číta aspoň 3x.
Mňa naozaj zaujíma reálny postoj odborníkov k vyhodnoteniu skutočných rizík zlého zapojenia, ktorých sú mimochodom tisíce. Od mávnutia rukou až po inkvizítorský súd.

Vít Rotrekl:
Koukám, že jsem se tu několika dotknul. Pánové kolegové, to se vám omlouvám... Ale:
1) Nikde jsem nenapsal, že je to tak správně
2) věřím tomu, že když už by to takto bylo zapojeno, tak si toho každej všimne že je na tom ZŽ "něco špatně". A nebude ve slepé viře na ten ZŽ vodič šahat, že mu nic neudělá
3) když do toho šáhne nějakej laik, je to jeho problém, nemá se v tom co šťourat.

Rozhodně toto řešení neobhajuju jako správné. Jediné správné řešení je to co navrhnul Milan. Když pominu výměnu kabelu...

A teď mě ještě řekněte, že jste takto zapojený (tak jak jsem to popsal já) ventilátor nikdy neviděli. A asi si o vás začnu myslet, že jste nevylezli z kanclu od počítadla... Není to naniko mířeno jako urážka!

Jan Franěk:
Osobně mi je fuk, jak to kde kde prasí. Tazatel si přišel na odborné diskuse pro odbornou radu. Tu dostal. Přidat pod vypínač časové relé. Jediná spravná odpověď v tomto pripadě. Vše ostatní jsou jen nepostatné tlachy o tom, až jak moc se to nechá zkurvit. Práce elektrozedníků, pro me není etalonem ke kopírování. S tim se  prostě smířit nehodlám.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana