Kdo velí na stavbě #1

(1/2) > >>

Tým Elektrika:
Kdo velí na stavbě #1
    Kdo velí na stavbě? Je to ten, kdo stavbu platí, platná norma nebo samotní řemeslníci? O tom s námi ve studiu hovořil stavební dozorce Jaroslav Molák. Ten nám vysvětlil, že je rozdíl v rozhodovacích pravomocích u malé soukromé stavby a u velké veřejné zakázky. V čem se tyto stavby liší? Co je nutné udělat před stavbou? Jak probíhá odhad ceny? A jakou roli hraje stavební úřad? Odpovědi na otázky a další informace naleznete v článku s videem.
    Zdroj: zde...

Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci?
    Kdo velí na stavbě #1

Miroslav Minařík:

Tady je druhá část: ...

O víkendu jsem si vyslechl zajímavý rozhovor o stavbách svépomocí a dodavatelských . Po dvou hodinách se účastníci nemohli shodnout, zda je lepší varianta dodavatelsky (včetně dozoru) nebo svépomocí a dozoru vlastního.

Musím říct, že obě strany měly opravdu pádné argumenty.

Jan Franěk:
No, nevím. Dokážu pochopit že pokud máte potřebné znalosti a rozhled, případně i dostatek času, můžete si provést stavební dozor sami. Jinak musím rezolutně doporučit sjednání odborníka a podmínit vyplacení faktur jednotlivým profesím, jeho schválením.

Miroslav Minařík:
Citace: Jan Franěk  12.07.2016, 12:01

Jinak musím rezolutně doporučit sjednání odborníka a podmínit vyplacení faktur jednotlivým profesím, jeho schválením.

Měl jsi sám takového odborníka na své stavbě? A platil si ho za dnes cenu obvyklou?

Jan Franěk:
Citace: Miroslav Minařík  12.07.2016, 13:12

Měl jsi sám takového odborníka na své stavbě? A platil si ho za dnes cenu obvyklou?

No, protože postupuji jen po malých částech, tak jsem měl stavební dozor jen na kompletní výměnu střechy a nový strop. Jedna stavební firma realizovala a majitel jiné mi dělal dozor. Pravdou je že jsem neplatil cenu obvyklou, ale podstatnou část nákladů uhradil protislužbou.
Topení mi projektovala a relizovala jedna firma, ale s tou dlouhodobě spolupracuji a mám v ní velkou důvěru.

Asi nepatřím k těm úplně typickým  ;) protože se po stavbách pohybuji, znám mnoho různých řemeslníků i firem a vybírám si koho si na dům pozvu a kdo mou důvěru nedostane. Ale myslím že tomu taky trochu rozumíš  ;) že?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana