Jde zapojit soumrakový spínač opačně?

<< < (3/3)

Ondřej Tintěra:
Zajímá mne prosím, na jakém principu funguje soumrakový spínač. Jakou případnou veličinu na ní mohu naměřit multimetrem, abych ověřil, zda-li soumrakový spínač vůbec funguje. Čidlo je venku a jednotka je v domu v rozvaděči. A nějak mi to nespíná, i když čidlo zatmím. Mimochodem tenkrát při instalaci "expert" propojil kabelem CYKY 3C x 1,5.

Peter Munka:
Citace: Ondřej Tintěra  23.10.2022, 11:03

Jakou případnou veličinu na ní mohu naměřit multimetrem, abych ověřil, zda-li soumrakový spínač vůbec funguje.

Kabel so snimacom uplne odpojte a pripojte tam ohmmeter, za predpokladu, ze snimac je na baze fotoodporu, by mali cisla rozne skakat pri zakryti a odkryti.

Jan Franěk:

Mimochodem tenkrát při instalaci "expert" propojil kabelem CYKY 3C x 1,5.

To nemusí být ale špatně. Mnoho podobných přístrojů je tak zapojeno a funguje desítky let. Na veřejném osvětlení celkem běžná záležitost.

A nějak mi to nespíná, i když čidlo zatmím.

A jak dlouho jste čekal? Mnoho takových přístrojů má "zpoždění",    například kvůli tomu, aby vám projíždějící auto, pokaždé nezhaslo osvětlení a podobně. Některé přístroje to mají dokonce přednastavené v řádu "dlouhých" minut.

Ondřej Tintěra:
Citace: Peter Munka  23.10.2022, 11:40

Kabel so snimacom uplne odpojte a pripojte tam ohmmeter...

Ano, je to tak. Mění se odpor. Čím více světla, tím méně odporu. :)  Vyzkoušeno na funkčním snímači.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana