Budou normy konečně bezplatné ?

<< < (8/24) > >>

Miroslav Minařík:
Citace: pelíšek  03.02.2008, 01:53

http://www.sps.cz/RDS/_deail.asp?id=536&type=news
www.sps.cz/csn/SmlouvaCSN2008.doc

...někdo to umí...

Co na to náš "svaz elektrotechnik ů" ?

Naše svazy tiše mlčí. Nikdo ze svazů nemá nástroj k snadnému rozdělení přístupových práv. O tuto službu se zajímá IN-EL, který sice nemá vlastní server (fyzický),  leč s distribucí přístových účtů má zkušenosti.
Portál Elektrika.cz sice má tři fyzické servery (dokonce jeden se stejným systémem jako má ČNI),  ovšem zaměření portálu je především zpravodajství.

Tedy:
o dvou posledně zmiňovaných odkazech se uvažuje v souvislosti s IN-EL.Předpokládám, že stávající uživatelé to dostanou jako bonus.

K americkému přístupu k normám ...
http://www.nfpa.org/freecodes/free_access_agreement.asp?id=7008SB snad pouze dodám, že to, čím listujete po odkliknutí souhlasu,mi leží na stole za pouhých $80 v papírové podobě.

Merick Kir:
Citace: Miroslav Lampart  23.01.2008, 23:11

Jak tak pozoruji cvrkot v tomhle podivném státě, tak mám dojem, že zprivatizování m ČNI vše bude ještě horší, protože soukromé firmě půjde jen a jen o peníze a nic jiného. Možná se dočkáme, že co stránka, to 1000 Kč. Máte příklad v ČEZU - čím víc miliard jsou zisky, tím je dražší elektřina. Privatizace je jen další finta, jak to udělat, aby páni ministři mohli konstatovat "My za nic nemůžeme, to ta zlá firma, ale diktovat jim nic nemůžem". Já bych to zas tak růžově neviděl a rozhodně nad privatizací ČNI nejásám.  (zle)

Pohledem na dnešní ČNI snad nelze tvrdit, že by snad o peníze nešlo také. Úředník na ČNI nesedí v práci pro revoluční budování státu, ale proto, že také musí chodit do práce. Resp. každý chodí do práce nejen proto, že ho baví ...
Aby se nestal případ ČEZ musí vzniknout více autorit, které jsou schopny normu vytvořit nebo přeložit, zvládnout propagaci a distribuci.
Čím více bude těchto autorit, tím větší bude konkurenční prostředí a ceny se mohou snáz odebírat spíše dolů.

Ovšem běžný elektrotechnik nemá o konstrukci normalizace vůbec ponětí. Pak berte v potaz velikost našeho trhu. Tomu je také úměrná cena.

Miroslav Zuna:
Tak to by ty normy mohli vylepit v tunelu metra.Mohli bychom se s nimi tak seznámit rychlostí průjmového záchvatu,hlavně bezplatně a veřejně.

Kamil Novák:
Citace: Administrátor fóra, čistič  03.02.2008, 09:28

Ovšem běžný elektrotechnik nemá o konstrukci normalizace vůbec ponětí. Pak berte v potaz velikost našeho trhu. Tomu je také úměrná cena.

Velikost trhu - to je jistě důležitý faktor.
Problémy jsou tu hned dva :
1) trh v pravém slova smyslu na poli normalizace v ČR neexistuje !

2) v normálním (rozuměj tržním) prostředí se obchodník, chce-li uspět, musí trhu (zákazníkům) přizpůsobovat.
Ovšem v případě ČNI se musí přizpůsobit zákazníci.  :(

O tom nejlépe svědčí tento výňatek z roční zprávy ČNS za rok 2006, strana 6 :
Citace

Ve třetím rozpočtovém opatření se zvýšil příspěvek na provoz o 2 mil. Kč na pokrytí ztráty,
vzniklé neplánovaným propadem tržeb.
  (ssur)
Proč by měl ČNI přizpůsobovat svoji obchodní politiku trhu, když je monopolní a navíc má kdykoli poblíž kapsu (prostřednictví m MPSO státní rozpočet),  kam lze kdykoli sáhnout a kde se vždy nějaký ten dukát najde.   >:(

Celé toto, docela zajímavé čtení je zde : http://www.cni.cz/NP/NotesPortalCNI.nsf/b7c19d7eb765f68dc1256f8200606d7b/73BAB5E0F02F8952C1256F90004CE715/$File/roční%20zpráva%202006.pdf

Bartoška Milan:
Rozšiřovat diskuzi na toto téma je zbytečné. Přesto si dovolím reagovat na některé naděje vzbuzované spojením "uvolnění trhu tvorby norem=pokles cen norem". Nevím jak vy, ale já mám pocit, že trh některé poučky nezná.

Nebudu vysvětlovat jak to myslím (nejsem makroekonom a řada slabších povah by mne mohla kamenovat) a uvedu příklad:
u benzinových čerpadel (alespoň podle mého zdání) platí - čím více čerpadel poblíž sebe, tím je cena benzínu vyšší a kupodivu u všech téměř stejná.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana