Prečo mi vybavuje chránič i pres izolacný odpor 20M ohm?

(1/3) > >>

Ižák Ctibor:
Na záhrade mám jednofázový prívod opatrený chráničom 30 mA. Polievanie mám riešené dvomi čerpadlami, prvé čerpá zo studni do tlakovej nádrži, odtiaľ plním zásobník, v ktorom filtrujem vodu a z tohoto zásobníka tlačí druhé čerpadlo po prečistení vodu do polievacieho systému cez elektro ventily. To je veľmi stručný opis zapojenia. Problém je v tom, že asi po pol ročnej prevádzke mi začal občas vybavovať chránič. Nie stále. Stane sa to niekedy raz za deň, potom raz za týždeň. Čo som si ale všimol, chránič padá v momente, keď vypína druhé čerpadlo. Meral som izolačné stavy. Priamo zmieňovaný motor má 20Mohm. Celý vývod meraný na výstupe z chrániča, niečo málo pod 20Mohm. Izolačný stav som meral megmetom 2,5kv. Pokúsim sa priložiť aj schéma, neviem ,  či sa mi to podarí. Priznám sa, že tam mám jednu zvláštnosť, čo by nemalo byť a to, tlakový spínač mi vypína "N"pre motory a nie "L".Toto by sme tu z hľadiska bezpečnosti nemuseli riešiť.  Samotný tlakový spínač  vylučujem, nakoľko mi niekedy nevypol vôbec, tak som ho vymenil. Chránič naďalej občas vybavuje.

Milan Hudec:
Zkusit chránič s rázovou oddolností (předpokládám, že prvotní zjištění ohledně vlhkosti, unavených kndenzátorů a pod. jste coby odborník provedl).

Jiří Schwarz:
Už jsem to tu psal. Setkal jsem se s podobným "záhadným" vypínáním chrániče, nic se nedařilo naměřit, nakonec to vypadá, že chránič vypadával kvůli "otřesu",  na stejné DIN liště byl stykač a pravděpodobně chránič padal při sepnutí nebo vypnutí stykače (občas),  po jiném umístění chrániče ještě nevypadl.

František Šohajda:
Citace: Jiří Schwarz  01.09.2014, 11:01

Už jsem to tu psal. Setkal jsem se s podobným "záhadným" vypínáním chrániče, nic se nedařilo naměřit, nakonec to vypadá, že chránič vypadával kvůli "otřesu",  na stejné DIN liště byl stykač a pravděpodobně chránič padal při sepnutí nebo vypnutí stykače (občas),  po jiném umístění chrániče ještě nevypadl.

Něco podobného jsem měl v rozvaděči u výtahů....na jedné liště stykače a pojistkové
držáky trubičkových pojistek....je dnou za měsíc výtah nejel....pojis tkové držáky byli otevřeny.....p rvně jsem si myslel že to dělá někdo jako srandu....
Ale časem jsem zjistil, že stykače mají takové perdy, že to vytřepou!

Jirka Š. Svejkovský:
Zkusil bych ten chránič změřit. Je možné, že je magnet už tak slabý, že ho shodí i bouchnutí dveřma.

Mimochodem, fakt jste do toho narval 2,5 kV?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana