Řeší nějaká norma kompenzaci svítidel?
Petr Šikula:
Mějme 18 svítidel rozdělených rovnoměrně na 3 fáze. Ve svítidle je induktivní předřadník a metalhalogenid ová výbojka 400 W. Musí být celý systém kompenzován, resp. každé svítidlo kompenzováno? Je nějaká norma, která tento problém řeší (např. z hlediska instalovaného příkonu )? (poklona) za radu. Petr Šikula
Jiří Fuksa:
To: Šikula
1. Nemusí
2. ČSN 333080 Kompenzace indukčního výkonu statickými kondenzátory
Petr Šikula:
To Jiří Fuksa: (poklona) , pokusím se normu opatřit...
Petr Šikula:
To Jiří Fuksa: Tak normu jsem pročetl...ale nikde jsem nenarazil proč nemusí? Můžete mi jen říci, kterou část normy mohu použít? Myslíte snad část Příloha 2, k.čl.2.1.3.d)..., že kondenzátor bude mít výkon pod 1 kVAr? Ale tam je napsáno....pro asynchr. motor... Díky Petr Šikula
Štefan Beláň:
TO: Šikula
Kdyby platilo "musí", nemohla by se vyrábět a prodávat zářivková svítidla s kompenzací a bez kompenzace.
Kompenzace je věcí provozovatele a odběratele. Povinnost si klade pouze dodavatel elektřiny, který vyžaduje při odběru účiník 0,95 - 1,00. Jak tuto hodnotu dodržíte, zda centrální kompenzací nebo individuální, záleží pouze na vás. Pochopitelně, z hlediska zatížitelnosti vodïčů, je vždy lépe provádět kompenzaci individuální, přímo u vzniku jaloviny.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana