Jak regulovat otáčky motoru s pokud možno co nejnižší ztrátou krouťáku?

(1/3) > >>

Nikola:
Potřeboval bych poradit ohledně regulace otáček motoru v rozsahu 0 - 100%.
Po prohledání předchozích diskusí jsem narazil pouze na podobný dotaz (http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,11815.msg81198.html#msg81198)
ale bohužel už tam dořešení možnosti zapojení chybí ... :(

Předem se přiznávám, že jsem pouze běžným elektro uživatelem a po odborné stránce si ve všem rád nechám poradit ;)

Dotaz je následující:
mám k dispozici 3 motory (viz fota níže),  ze kterého bych rád jeden použil jako pohon klínového řemene přes řemenici, a nevím který z nich by mohl být nejvhodnější a v případě pohonu č. 3 i způsob zapojení... Ale hlavně, jakým způsobem by se daly regulovat otáčky s pokud možno nejnižší ztrátou krouťáku? :-[

Dále bych potřeboval vědět, jestli by bylo provedení regulace stejné i u malých motůrků ...

Petr M:
Citace: Nikola  20.08.2014, 19:06

Předem se přiznávám, že jsem pouze běžným elektro uživatelem a po odborné stránce si ve všem rád nechám poradit ;)

V tom případě se na to rovnou vybodněte. Za pár stovek nic takovýho nekoupíte a postavit to je na úrovni diplomky, a to by ještě odhadem polovinastuden tů elektro fakulty měla obrovský problémy.

Nechcete si rovnou koupit BLDC motor s měničem? Jenom napojíte 24V napájení, poťák 10kOhmů na regulaci otáček, jeden přepínač na vypnutí a směr a je to. To by tak mohlo vašim znalostem odpovídat. A aspoň vás těch24V nezabije.

Jiří_Hrubý:
Motory na fotkách nejsou vhodné na hraní pro běžné uživatele. Už proto, že většina má nedostatečné krytí ve vymontovaném stavu - jinými slovy - je to o úraz.
Jak říká kolega výše, raděj zainvestujte do bezpečného motoru na malé napětí.
Jaký vlastně potřebujete výkon? On třeba takový motorek ze stěračů náklaďáku z vrakárny k bastlení přímo vybízí...

Jiří Schwarz:
A všechny ty motory na obrázcích jsou konstruované pro nějaký režim, kdy mají optimální poměr mezi příkonem a krouticím momentem.
A protože je tam (u těch dvou větších, které tipuji na pračku a sekačku) kondenzátor pro posun fáze do druhého vinutí, ani při napájení z frekvenčního měniče nebude optimální výkon (krouticí moment) ve větším rozsahu otáček.
Z toho nečekejte žádný zázrak.

Jirka Š. Svejkovský:
Chcete-li honit řemenici různými otáčkami, s výhodou můžete použít variátor. To už ale není téma pro fórum elektro.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana