Je k něčemu revize, prováděná stejným elektřikářem, který prováděl instalaci?
Jiří Schwarz:
Citace: František Šohajda 13.08.2014, 16:52
...
Většinou montážní firma má v kalkulaci i RZ....nikdo druhý ji nemá zaplacenou !
Běžně je ta cena "dotována" z montáže. Protože se při montáži rovnou dělá kontrola, měření...
"A protože se ty vyplatí..."!
Takže revize je běžně vyčíslena a oceněna sumou, za kterou ji nezávislý poctivý RT těžko udělá.
A smůla je, že jsou RT, kteří dokážou za peníze hodně přimhouřit oko, i když nejsou v nějakém vztahu k montážní partě.
Oldřich Morávek:
Je to jen o osobní odvaze, odpovědnosti a pečlivosti daného revizního technika.
Já si po sobě běžně kontroluju svou práci, ale dělám to tak, abych skutečně instalaci prošel a proměřil., protože se mi nedostává odvahy psát revizi od stolu.
Tímto způsobem jsem už i pár závad objevil. Nikdo není neomylný a proto se dělá revize, aby chyby objevila před uvedením do provozu.
Samozřejmě se dostanetedo sporu o vhodnosti řešení a použití ochran u mezních provedení, ale v takových případech ví montér, jakou filozofii ochrany zvolil a proč a měl by si za ní nést zodpovědnost.
Další možností je nezávislý RT tak, jak uvedli kolegové.
Považuji to za běžnou praxi a určitě se nikdo nebude zlobit, když budete takovou kontrolu požadovat. Navíc je to ve vaší kompetenci.
František Šohajda:
Citace: Jiří Schwarz 13.08.2014, 22:49
Běžně je ta cena "dotována" z montáže. Protože se při montáži rovnou dělá kontrola, měření...
"A protože se ty vyplatí..."!
Takže revize je běžně vyčíslena a oceněna sumou, za kterou ji nezávislý poctivý RT těžko udělá.
A smůla je, že jsou RT, kteří dokážou za peníze hodně přimhouřit oko, i když nejsou v nějakém vztahu k montážní partě.
Tak nějak...
Montér ví co a jak kde zapojil, ví podrobnosti... ..jen změří měřitelné hodnoty a má revizi hotovou! Bez větších nákladů!
Pak když se na to podívám já, vidím chyby "z jiného úhlu" hned !
Jiří Schwarz:
Citace: Oldřich Morávek 14.08.2014, 08:12
... ale v takových případech ví montér, jakou filozofii ochrany zvolil a proč a měl by si za ní nést zodpovědnost.
...
Tohle je na velkou diskusi, co může "rozhodnout" montér a co by měl navrhnout někdo úplně jiný.
IM:
Citace: Oldřich Morávek 14.08.2014, 08:12
... v takových případech ví montér, jakou filozofii ochrany zvolil
::) Tak s filozofií jsem se zatím v silnoproudu nesetkal.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana