Vyhovuje norme kábel 4x6 mm2 zo stĺpa do elektromeru v RD?
Lukáš Rotrekl:
To už ale rozebíráme celou instalaci, nikoliv použití kabelu CYKY-j 4x6 pro HDV, které v pořádky být může, ale taky nemusí. Pro přesné posouzení ale podklady nemáme.
Jan Franěk:
Citace: Lukáš Rotrekl 26.07.2014, 08:56
To už ale rozebíráme celou instalaci, .
Nee. Pokud není Elměrový rozvaděč přizemněn, týká se to celého HDV.
Citace: Lukáš Rotrekl 26.07.2014, 08:56
.. použití kabelu CYKY-j 4x6 pro HDV, které v pořádky být může, ale taky nemusí. Pro přesné posouzení ale podklady nemáme.
Přesně o tom píšu. Jednoznačné může, není správnou odpovědí, na položenou otázku. Namísto komplikací, bych raději volil cestu "bezpečnou" tedy volbu kabelu, u kterého nemusím nic zásadnějšího řešit.
Ale pořád nechápu, jak mě může limitovat ten nástřešák při výběru kabelu, u běžného RD.
Lukáš Rotrekl:
OK, tak jinak, jen celou instalaci HDV a toho co prováděli. Jen jsem prolítl diskuzi, o uzemnění nikde ani zmínka, jen dotaz, jestli je možno pro HDV použít kabel 4x6 CU.
Na to je odpověď "Ano, ale ........" a ještě jedna poznámka. tuším to psal kolega Svejkovský, je to národní výjímka ČR. Co je na SVK neumím říct.
Střešním může výběr kabelu limitovat průměrem, neprostupným ohybem, ..... Třeba by šel vyměnit, třeba je to komplikované a je jednodušší uzemnit PEN.
Jen rychle D m
4x6 13,8mm 0,4kg/m
4x10 16,1mm 0,6kg/m
To něco málo přes dva milimetry může být u protahování značně znát.
Jan Franěk:
Citace: Lukáš Rotrekl 26.07.2014, 13:41
Jen jsem prolítl diskuzi, o uzemnění nikde ani zmínka,
Ano. To je jeden z důvodů, proč bych například 4x6 odmítal.
a ještě jedna poznámka. tuším to psal kolega Svejkovský, je to národní výjímka ČR. Co je na SVK neumím říct.
Souhlasím. Třeba to v SK vůbe možné není. NEznám jejich předpisy.
Jen rychle D m
4x6 13,8mm 0,4kg/m
4x10 16,1mm 0,6kg/m
To něco málo přes dva milimetry může být u protahování značně znát.
Asi mi nechceš tvrdit, že u vás máte tak slabé nástřešáky, že by mohli mít problém s průměrem 16mm. To se týká i kolen. Jediný limit může představovat trubka na domě. Ale ani tam si to moc nedovedu představit. A to jsem se jich za svou praxi něco naprotahoval. Pracoval jsem pro RZ a mimo vn, jsem rekonstruovali mnoho vrchních sítí na vesnicích, což se dotýkalo každé přípojky na RD v té obci. I přesto, že se v té době používalo hodně AYKY 16mm, tam kde byl problém tak CYKY 10mm, se to s větším, čí menším úsilím podařilo vždy.
, třeba je to komplikované a je jednodušší uzemnit PEN.
Když pominu to, že o tom se tazatel nezmiňuje, tak to opět nemusí platit vždy. Neznáme místní podmínky.
ALe to se točíme pořád dokola. Nemáme dostatek informací k přesnému posouzení. Pro mě je prozatím stále řešením CYKY 10mmm
Lukáš Rotrekl:
Jojo, jsou takové. Viz příloha, tady fakt může být rozdíl mezi 4x10 a 4x6 dost znatelný.
Ale jak říkáš, neznáme SVK specifika, neznáme místní podmínky....
V tomto případě budou také podstatné technické standardy distributora.. ..
(Ještě něco v SZ, to nechci psát veřejně)
Samozřejmě fotky jsou s přípojkovými střešníky, pokud by byl na objektu střešník síťový, tam by asi s průměrem problém být neměl. Ale to taky z dotazu 100% neplyne.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana