Vyhovuje norme kábel 4x6 mm2 zo stĺpa do elektromeru v RD?

<< < (3/5) > >>

Zdenek Hejčl:
 Svokra je z iného mesta...
To je dobrá a podstatná informace.  ;)  :)  (jupi) (jupi)

Jiří_Hrubý:
Správně provedené odbočení nedělá problémy. I obyčejný cupalový ovin na AlFe, nebo lépe připojovaného vodiče, kvůli nedobrému vlivu mědi na pozinkované svorky, je-li kvalitně proveden, vydrží do příští rekonstrukce.
No a když na ni dojde a nechají se Alfe, pak se dá proudovka a je to.

Jan Franěk:
Podle mne nevyhovuje. Pochybuji, že zároveň s výměnou kabelu, bude někdo řešit i dodatečné přizemnění. Na pohádky nevěřím. Jde o klasickou cestu, jak být levnější než konkurence a to za každou cenu. I když mám u sebe doma přizemnění, sám bych si to takovým kabelem nepřipojil, ale volil bych minimálně CYKY 10mm2. Myslím že každý ze znalých kolegů, k tomu najde dostatek dobrých důvodů.

Lukáš Rotrekl:
Honzo, ale ten stávající střešník může být dost pádným argumentem proč 4x6.

Jan Franěk:
Citace: Lukáš Rotrekl  26.07.2014, 00:16

Honzo, ale ten stávající střešník může být dost pádným argumentem proč 4x6.

Opravdu? A proč, jestli se smím zeptat? Kvůli průměru střešníku to asi nebude. Marně hledám pádný důvod k tomuto snížení průřezu, především vodiče PEN. Co impedance sítě, ubytek napětí, vzdálenost od posledního přizemnění PEN a pod.? Nejdřív musím znát všechny podmínky v místě, abych mohl něco takového provést. Odvolat se na vyjímku s tím, že je to v pohodě, bez znalosti místních podmínek, beru jako věštění. Toho bych se moc bál.
Pro mě pořád platí, že minimum k RD je 4x10mm2 CYKY. Pak nemusím nic zásadnějšího řešit. Úspora v penězích, na těch pár metrech kabelu, je o ničem.

PS: jen ještě připomenu, že se i zde objevují v diskusích témata o vyšších harmonických a podobně. Je potřeba i toto vzít v úvahu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana