Líbí se vám ČSN EN 50110-1 ed. 3 platné od 11.02.2016?

<< < (6/10) > >>

Jiří Sajner:
To Guru Gracias a všem ostatním elektrotechnik ům, kteří se zabývají touto problematikou:

Pane Graciasi položil jste mi optázku:
•   Kdo představuje pro ČNI elektrotechnik y. Ona existuje nějaká autorita, která všechny zastupuje?
•   Kdo, jmenovitě osoba, která uvedenou větu pronesla.
Pokud se budou stále všichni schovávat jako správní úředníci pod stůl, nikdy tady nebude pořádek. Co kdybych já přednášel na katedře pouze tak, že bych látku poslal po sekretariátu?
Moje odpověď: Opakovaně jsem se ptal. na ČNI, ale dostal jsem pouze písemnou odpověď mailem od Ing. Novákové:”elektrotechnická veřejnost”- viz v příloze kopie mailů, které jsem vedl s ČNI.

Pro dokreslení přístupu ČNI k předmětné problematice si prosím pročtěte kopie mojí mailové pošty, která proběhla v polovině tohoto roku.
Z toho si můžete udělat úsudek o snaze ČNI řešit tuto problematiku tak, aby byla ku prospěchu nás elektrotechnik ů..
Omlouvám se, že je toho čtení trochu vice, ale snad se tím prokoušete. Závěry ať si udělá každý sám a podle svého uvážení můžete reagovat.
Přílohy:
1)   můj mail na ČNI 31/5/2005 spolu s kopií mého zamítavého stanoviska k TNI 343100.
2)   odpověď Ing. Novákové ze dne 31/5/20205
3)   moje reakce na mail Ing. Novákové ze dne 31/5/2005 odeslaná dne 15/6/2005
4)   odpověď Ing. Novákové ze dne 10/8/2005, ke kterému je přiloženo stanovisko zpracovatelů ČSN EN 50110-1 ed.2.
Znovu pokládám otázku: a co na to elektrotechnic ké svazy a odborná elektrotechnic ká společenstva?

S přáním příjemných vánoc a všeho nejlepšího v novém roce.

Jiří Sajner

Jaroslav Melen:
Inormace ze zasedání TNK 22 Elektrotechnic ké předpisy.
Na zasedání TNK 22, které se uskutečnilo dne 20.12.05 v Praze bylo rozhodnuto, že můj návrh oprav ČSN EN 50110-1 ed.2 bude projednáván v pracovní komisi k tomu účelu zvlášť ustanovené. Jejími členy mají být, krom těch, co jsou uvedeni v normě jako zpracovatelé, další 4 členové TNK 22. S výsledky práce této komise musí být seznámeni všichni účastníci připomínkového řízení k návrhu ČSN EN 50110-1ed.2, kteří se jej účastnili a s konečným zněním návrhu souhlasili. Podrobnosti, pokud jde praktickou činnost této komise, budou uvedeny v zápisu z jednání. Ten však  očekávám teprve až po svátcích.

Jaroslav Melen:
K dotazům jak pokročily práce na opravě ČSN EN 50110-1 ed.2 sděluji, že dodnes jsem nedostal ani zápis z jednání TNK, konaného 20.12.2005, ani nevím kdy se budou mé připomínky k ČSN EN 50110-1 ed.2 projednávat.

Poslední zpráva od Ing. Csirika z 23. února 2006 na mou již 2. urgenci zněla:

Podklady pro zápis z TNK 22 již jsem obdržel a zápis dokončuji. Nic však to nemění na skutečnosti, že vedoucí pracovní skupiny ing. Kramerius už připravuje materiál pro rozeslání všem členům pracovní skupiny. Jsme s ing. Krameriusem v kontaktu. Předpokládám, že do konce března budou potřebné materiály odeslány.

Zkrátka mají to na háku. Možná, že se i mýlím a mají jiné důležitější úkoly.

Štěpán Valenta:
Dovoluji si doplnit.
Jako zástupce Českého elekto svazu jsem jako jediny hlasoval na TNK 22 proti vydání této normy v podobě v jaké vyšla.
V důvodech se asi plně neztotožňuji s názorem pana Melena. A údajné nepřesnosti překladu asi nejsou nejdůležitější .
Hlavním důvodem je však dle mého názoru, že nová ČSN EN 50110-1 ed.2 je jen slabou a svým rozsahem zcela nedostatečnou náhradou zrušené řady ČSN 343100 až 99.  
Rada abychom použitelné části z těchto zrušených ČSN využívaly (a ona jich je použitelná valná většina) jako svoje "podnikové normy" jen potrhuje zklamání z této normy. Byť zpracovatelé odvedli slušný výkon a nelze jim mnoho vyčítat. Mezinárodní podklad je prostě takto chudý. A některé u nás přestárlé normy nelze jednoduše zrušit, protože prostě v Evropě neexistuje rovnocenná náhrada...
      Pan Melen ve svém příspěvku zmiňuje, že TNK 22 se jeho připomínkami zabývá, a že byla vytvořena zvláštní komise . V této komisy jsou všichni zpracovatelé a další 4 členové komise TNK 22.
Mezi nimi jsem i já.
Pokud by mněl někdo chuť být u zdroje informací a případně i přiložit pomocnou ruku k dílu. Velmi rád ho v našem svazu uvítám.
      Štěpán Valenta - svazový předseda Českého elektro svazu Praha

Jaroslav Melen:
Vážení kolegové elektrikáři kteří práce na vn nařizujete, řídíte či nakonec provádíte - výsledek projednání vávrhů oprav ČSN EN 50110-1ed.2 najdete na http://www.volny.cz/melen/

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana