Jak u objímky žárovky zapojit L a N?

<< < (2/3) > >>

Milan Hudec:
Citace: Martin Škopek  07.07.2014, 13:08

Z důvodu bezpečnosti se připojuje L na spodní kontakt a N na závit. Před vlastním připojováním se přesvědčte, že je přívod opravdu vypnutý.

Tady pozor na lampičky s plochou vidlicí :)

Jiří Schwarz:
Citace: Martin H.  07.07.2014, 13:23

Je v svietidle ešte nejaký kontakt? Kovové svietidla sa pripojujú na troch miestach!

Pokud má svítidlo nějaké kovové (vodivé) části a výrobce usoudil, že je nedokáže zaizolovat podle požadavku na spotřebič třídy II, pak je svítidlo považováno za spotřebič s ochranou ve třídě I a tak se tam připojuje na nějakou svorku "na kostře" ochranný vodič PE.

IM:
Svítidlo, splňující požadavky na výrobek dle Z č. 92/1997 Sb.,  se určitě nepřipojuje do objímky, ale na označené svorky.  :-[

Milan Hudec:
Citace: Milan Illek  07.07.2014, 18:17

Svítidlo, splňující požadavky na výrobek dle Z č. 92/1997 Sb.,  se určitě nepřipojuje do objímky, ale na označené svorky.  :-[

Tak jsem pane kolego prostudoval vámi uvedený předpis (hrozná nuda, o nějakých objímkách ani slovo, a navíc je zrušen od 1.9.1998,  (funny) (funny) (funny)

Ludvík Kubík:
Citace: Karel Solit  07.07.2014, 09:13

Mám doma nástěnné svítidlo u kterého je objímka žárovky - nemá na sobě značení do které zdířky který vodič.
Je nějaké pravidlo, do které zdířky zapojit fázi?

Pro laika mám jenom jednu radu, pokud ukroutíte žárovku a sklo vám zůstane v ruce, pak byste určitě nechtěl, aby na závitu žárovky, který budete ze svítidla dostávat, byla připojena fáze.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana