Může docházet u domovní přípojky ke ztrátám el. energie?

(1/5) > >>

Silvie:

Může docházet ke ztrátám elektřiny v úseku kabelu mezi vnější pojistkovou skříňkou (umístěnou v plotě) a elektroměrem umístěným v domě?
Jedná se o starší rodinný dům.
Tzn.,  zda jsou v takovém případě reálné ztráty v důsledku např. poškození přívodního kabelu, jeho izolace či v důsledku jiných vnějších vlivů?

Jiří Schwarz:
Jisté ztráty tam musí být, to je dáno fyzikálním principem. Ale neměly by být nějak zásadní.
- odpor vedení - na každém vodiči se něco ztratí při průchodu proudem. Při správném dimenzování je to minimum.
- mohou být jisté ztráty způsobené horším izolačním stavem. Izolační stav je možné ověřit. A pokud by to byl tak velký svod, že se to výrazněji projeví na spotřebě, čekal bych postupně destruktivní vliv na kabel.
- nějaké ztráty jsou tam kapacitou rozvodu, ale to jsou tzv, jalové ztráty a ty se maloodběratelů m neměří a neúčtují.

Jirka Š. Svejkovský:
Ztráty v tomto místě by vás neměly zajímat. Obvinil vás distributor z něčeho?

Jiří_Hrubý:
Při poruše či vadném kabelu HDV se jedná o technické ztráty distributora, vám se mohou maximálně projevit v kvalitě dodávky.
EDIT: Kolega Svejkovský byl rychlejší.

František Šohajda:
Jak píší kolegové...
vás může zajímat /finančně/ jen to, co je za elektroměrem ! (dance)

Počítal jsem kdysi zda mám vést přívod nemocnice přes DA nebo ne?
Nechal jsem si to pak i projektrově porovnat a cca 50 m kabelu (více kabelů 240) bylo za rok
(smyčkou přes další budovu) bylo cca 90 000 kWh ztráta!Takže ztráty jsou, a jsou velké.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana