Proč nechce ČEZ povolit trvalou přípojku elektrické energie?
Aleš Onderka:
Máme dům (novostavba) připojený do sítě dočasnou elektrickou přípojku (na výjimku, která má roční platnost, poté se musí žádat o prodloužení).
Chtěl bych to mít na trvalou přípojku.
ČEZ toto nechce povolit a zřídit z důvodu, že v síti není dostatečné napětí. Toto již trvá asi dva roky (před rokem jsme dům koupili).
Tento důvod ČEZu mě celkem zaráží a nějak ho nechápu - vždyť teď jsem do sítě připojený a elektriku odebírám - tak jak je možné, že mě nechcou zbudovat trvalou přípojku - přijde mě to jako výmluva. Po zbudování trvalé přípojky budu odebírat stále stejně jako nyní, takže zatížení sítě se přece nezvětší.
Další věc, co mě zaráží je ta, že o dva domy vedle je také novostavba, které zřídili trvalou přípojku minulý rok - jak je možné, že někomu to zřídí a jiného, který už připojený je, ale jen na dočasnou přípojku, tak mu trvalou zamítnou?
Michal Slabý:
Na nějakou přesnou odpověď je málo informací. Je to ale možné, pár případů už jsem zažil. Za dočasnou přípojku neplatíte poplatek 500Kč/A. Když o ni požádáte, tak její platnost je jeden rok. Distributor, jeho tehnik, který má danou oblast na starost hlídá celkový rozdaný příkon na každém daném trafu-větvi. Trafo může být starší a už nevyhovuje současným podmínkám - nemá potřebnou kapacitu. Ty dva domy pravděpodobně požádali dříve než vy, proto ji dostaly, a na vás kapacita již nezbyla(musí být nějaká rezerva). Nevím o jakou hodnotu hlavního jističe žádáte, ale jestli je to možné zkuste nižší, ta by mohla vyjít. Přesné a kompletní informace vám dá jen technik distributora dané oblasti, tak se na nej obraťte.
Aleš Onderka:
Ano, trafo stare je a melo by se stavet nove pro posileni. K tomuto ale CEZ potrebujeasi 2m2 pozemku jedne osoby, ktera to jiz asi 3 roky blokuje, protoze nechce CEZu ten kousek pozemku prodat.
Zazadano o pevnou pripojku bylo poprve drive, nez ten jeden dum, ktery pripojili pred rokem (resil puvodni majitel, od ktereho jsme dum koupili).
Znovu zadat pujdu pristi tyden, pobavim se s nema co je za problem atp., ale problem je nedostatecna kapacita site - a opet se vracim k tomu, co jsem uz psal - vzdyt se me odber nezvetsi oproti nynejsimu stavu, kdy normalne funguju a el. proud odebiram - tak jak muzou zadost zamitnout s takovym duvodem?
To je to, co nechapu ...
Jiří_Hrubý:
Jde o to, že u dočasných (staveništních, "kolotočářských"...) přípojek není trvanlivost jeden furt, ale jeden rok(či kratší).
Kapacita sítě má (musí mít) určitou rezervu, díky které lze zřizovat dočasné přípojky. Dlouhodobým provozem by ale tato rezerva přestala existovat a mohlo by to mít vliv na kvalitu dodávek (podpětí a pod).
Dobře je to patrné v zahrádkářských koloniích přestavěných tajně na trvalé bydlení. I blbý vánoční blikátka u sousedů o kus dál rozhoupou síť tak, že začnou ve stejném rytmu blikat žárovky osvětlení.
Aleš Onderka:
My mame ale vyjimku, kterou kazdy rok CEZ prodluzuje - ted v listopadu vyprsi a bude se zadat znovu o jeji prodlouzeni.
Prodlouzit to musi, protoze nevim, co by nasledovalo kdyby ne - odpojili by nas od site? To snad ne ...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana