Proč se po zapnutí TV spálí pojistka?
codlx:
Přestěhoval jsem si LCD-TV Fujitsu Myrica VQ40-1 (rok výroby 2006) z Prahy na chatu a po zapnutí nic.
TV jsem rozmontoval a zjistil, že je přepálená trubičková pojistka.
Jel jsem zpět do Prahy koupit stejnou a po výměně, složení TV a spuštění vyvodil jistič. Zkusil jsem TV dát do jiného okruhu zásuvek a po zapnutí se pojistka opět spálila.
TV má 3žilové napájení, na chatě mám TN-C-S.
Možná se ptám hloupě, ale je možné, že převozem se TV poškodila a jde do zkratu?
Miroslav Minařík:
Citace: codlx 30.06.2014, 14:09
Přestěhoval jsem si LCD-TV Fujitsu Myrica VQ40-1 (rok výroby 2006) z Prahy na chatu a po zapnutí nic.
TV jsem rozmontoval a zjistil, že je přepálená trubičková pojistka.
Jel jsem zpět do Prahy koupit stejnou a po výměně, složení TV a spuštění vyvodil jistič. Zkusil jsem TV dát do jiného okruhu zásuvek a po zapnutí se pojistka opět spálila.
TV má 3žilové napájení, na chatě mám TN-C-S.
Možná se ptám hloupě, ale je možné, že převozem se TV poškodila a jde do zkratu?
A jakou má souvislost porucha televizoru s elektroinstala cí?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: codlx 30.06.2014, 14:09
Je to nejenom možné, je to dokonce velmi pravděpodobné.
codlxx:
Na internetu jsem četl, že kolikrát příčina byla i vadná elektroinstala ce, tak jsem tento problém chtěl vyloučit.
Vyplatí se ještě dnes takto starou TV dávat opravovat? Dá se odhadnout nejběžnější závada?
Jiří Schwarz:
Čím více oživovacích pokusů provedete, tím máte větší šanci, že se průchodem zkratového proudu poškodí i něco jiného.
TV stará víc než 6 let asi nebude mít "v dobré formě" kondenzátory ve zdroji.
Někdy se stává, žen dokud jsou "napájené", tedy pokud je televize v zásuvce a je vypnuta jen do StandBy, nějak drží, i když mají horší parametry a může to mít vliv na horší účinnost napáječe, vyšší spotřebu naprázdno.
A když jsou nějakou dobu zůstanou vypnuté, jejich stav se tak změní, že po zapnutí "odejdou definitivně". Někdy je s tím spojeno "rozházení" regulace a nějaké vyšší napětí poškodí nějaký polovodič a ten udělá zkrat.
pak jde o to, jak "rychle" to odejde, jestli se přitom nepoškodí ještě další obvody.
To ale na dálku nikdo nepozná. To je práce pro seriozní opravnu, opraváře, zjistit rozsah poškození a naznačit cenu za opravu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana