Má být žz vodič z kabelu připojen na svorkovnici PE a PE pak žz vodičem připojena na svorkovnici N?
Josef Hejduk:
To Dosbaba:
váš výklad : " V zásadě by měl být přívodní vodič 4B kabelu připojen na přizeměnou zelenožlutou PEN sběrnici. "
Ta věta je dost klamavá, alespoň pro mě. Sběrnice PEN v místě rozdělení na PE a N nemusí být přizemněna. O vhodnosti přizemnění místa rozdělení PEN na PE a N jistě není pochyb, ing. Štěpán to ve svých publikacích o proudových chráničích dokonale popisuje. Tady však se jedná o odpověď na danou otázku tazatele a ne diskuzi, co je v zásadě lepší a co v zásadě horší.
Otakar Dosbaba:
To Beláň a Hasala: díky za odpověď, nebyl jsem si jist, zda se barva nevstahuje ještě původní sběrnici PEN.
To Hejduk: Myslel jsem to tak, jak popisujete. PEN přizeměna být nemusí, ale je velmi vhodné, když se to podaří zajistit.
Štefan Beláň:
I když se požadavek na přizemnění místa rozdělení PEN na PE a N (tj. soustava TN-C-S) slovně nikde v ČSN nevyskytuje, je v ČSN 33 2000-3/Z2 na obrázku nn.2-Síť TN-C-S provedeno přizemnění tohoto místa rozdělení. Má to i logické důvody z hlediska bezpečnosti při přerušení vodiče PEN. Proto při revizi požaduji, aby v místě rozdělení sítě TN-C-S, byl bod rozdělení spojen se sběrnici HOP hlavního ochranného pospojení objektu
Jaroslav Naar:
(poklona) moc všem za odpovědi. Jarda
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana