Mám pro rodinný dům použít hromosvod a přepěťové ochrany?
František Šohajda:
To je něco podobného jak otázka"proč dávat chrániče?" vždyť stačí jistič za 80Kč.... (dance)
PD:Už jsem to tu několikrát psal....když jsem rekonstruoval dům, SPD nebyli ještě na světě ( já jsem o nich věděl velice málo)... ;D ;D ;D
Před 5 lety jsem je doplňoval do rozvaděčů, sice byl to balík peněz, ale za 2 roky po montáži udeřil někde blízko mé ulice blesk.....jedn o venkovní vedení na konzolách, ze kterého jsem napájen i já, byl jsem osobně asi u 4 RD (u sousedů). Odstavil jsem jim
TV, satelity, HDO (2x) a podobné elektroniky... .u mě se nestalo nic, i když mám vše ve STAND-BY provozu...... (norm)
Úder přímo do hromosvodu , u toho jsem ještě nebyl, nemůžu popsat situaci !
(dance) (dance)
Jirka Š. Svejkovský:
Pane Jankoviči,
z vašeho dotazu jsem pochopil, že stavíte dům bez řádné dokumentace dle vyhl. 499/2006 Sb. Na základě čeho bylo vydáno stavební povolení?
Citace
D.1.4 Technika prostředí staveb
...
Dokumentace se zpracovává samostatně pro jednotlivá zařízení a člení se
např.:
- zdravotně technické instalace,
- plynová odběrná zařízení,
- vzduchotechnik a,
- vytápění,
- chlazení,
- měření a regulace,
- silnoproudá elektrotechnik a včetně ochrany před bleskem,
- elektronické komunikace a další.
Ochranu před bleskem řeší vyhláška č. 268/2009 Sb. v §36:
Citace
Ochrana před bleskem
(1) Ochrana před bleskem se musí zřizovat na stavbách a zařízeních tam,
kde by blesk mohl způsobit
a) ohrožení života nebo zdraví osob, zejména ve stavbě pro bydlení,
stavbě s vnitřním shromažďovacím prostorem, stavbě pro obchod,
zdravotnictví a školství, stavbě ubytovacích zařízení nebo stavbě pro
větší počet zvířat,
...
V dalším odstavci je uvedena povinnost na takovou stavbu vypracovat analýzu rizika, kterou, jak jsem pochopil, nemáte:
Citace
(2) Pro stavby uvedené v odstavci 1 musí být proveden výpočet řízení
rizika podle normových hodnot k výběru nejvhodnějších ochranných
opatření stavby.
Myslím, že, nikdo na tomto fóru není schopen vám poradit, jaký a zda vůbec nějaký hromosvod máte zřídit. Věštění z kávové sedliny by mělo stejnou váhu.
Radek Kroutil:
Narazil jste na problém, který řeším každý rok, a to je Projektová dokumentace typového domu ke Stavebnímu řízení.
Každý rok se mi do rokou dostane k nacenění několik těchto , ,plánů,, , které nelze ani nazvat Projektová dokumentace. Plyn není v obci zaveden, ale PD elektro řeší napájení plynového kotle, nebo napájení elektrokotle, i když budete mít tepelné čerpadlo, nebo kotel na pelety. Ale na druhou stranu, stálo to jenom 20tis, že?
Firmy zhotovili několik PD RD a prodávají je jako na běžícím pásu bez aktualizací. Zákazníkům jsem již několikrát řekl, ať to reklamují nejenom z důvodu již neplatných ČSN na které se obrací tyto PD, ale hlavně, v skoro každé čtvrté PD se píše k ochraně před přepětím: Ochrana před bleskem bude zhotovena dle ČSN 341390!!
Petr Jankovič1:
(poklona) vás.
Je to skoro jak jsem předpokládal. Já se zeptám jestli jo nebo ne a krom jednoho příspěvku jste mě všichni celkem slušně jak se to řekne slušně? zjeba.. No nic. Začnu tím, že odpovím panu Svejkovskému. Já jsem za život postavil asi tak tisíc staveb, proto se ptám logické že? Jak mám vědět, že mám mít projekt elektro, když mi prostě stavební povolení vydali?
Jak je možné, že
"Ochrana před bleskem se musí zřizovat na stavbách a zařízeních tam,
kde by blesk mohl způsobit
a) ohrožení života nebo zdraví osob, zejména ve stavbě pro bydlení,"
a přesto je v této zemi 99% novostaveb bez hromosvodu?
Chlapi já jsem nechtěl abyste se do mě pustili jako do vlastizrádce, já jsem chtěl PORADIT jestli přepěťové ochrany instalovat, jaký je renomovaný výrobce abych neplatil zbytečně za šunt z číny a rozhodně jsem si to nechtěl lepit někde v budce sám.
To, že mám mít jakousi analýzu ani netuším a instalaci mi dělá revizák kterej se tváří jakože je to zbytečný, proto jsem se tady zaregistroval a zeptal se. Že tomu rozumím jak kozel petrželi je asi jasný a že je na světě sposta zmetků co blbovi prodají krabici s dvěma dráty snad taky. Takže kdyby se mazi váma našel jeden kterej mi místo toho aby mi nadal jak praseti poradil, tak bych mu opravdu poděkoval.
Petr Jankovič1:
Víte chlapi tohle mě doopravdy sere, kdybych potřeboval právní rozbor situace, obrátím se na právníka. Paragrafy mu určitě půjdou lépe než vám. Kdybych vám dal svářečku do ruky, tak na ni polovina z vás bude taky čumět jako tele na nový vrata a my okolo se budem bavit tím jací jste chromí debilové. Budem si navzájem hladit šulínky a smát se až sebudem za břicha popadat, na to ale nepotřebujeme diskusní server. Nechte si svý rady.
Petr
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana