Rozdělení vodiče PEN na PE a N až za měřením v bytové rozvodnici. Proč je tento požadavek energetiky?

<< < (2/4) > >>

Miroslav Bardoděj:
Napadá mě jediný praktický důsledek přívodu TNS do bytové rozvodnice: Pokud budu osazovat přepěťovou ochranu B (a C) za místem rozdělení PEN na PE a N, tak se mi ta ochrana prodraží - musím chránit i vodič N. Což je v případě jednofázové přípojky 100% navýšení.

Štefan Beláň:
I z praktického hlediska požadavku přizemnění ochranného vodiče PE v místě rozdělení PEN na PE a N, je podle mne nejvhodnějším místem již HDS, kde je téměř vždy uzemňovací vodič .

Štefan Beláň:
Že by nikdo z ČEZ nečetl stránky elektrika.cz se mi nechce věřit? Asi nikdo z těch, kdo tento požadavek prosadily do normy a připojovacích podmínek energetiky, neví proč to tam vlastně daly?!

Marián Nomilner:
Podľa Smernice ZSE č. 6.221.42 z 23. mája 2005 vodič PEN v prípojkovej istiacej skrini elektrickej prípojky je potrebné uzemniť v prípade, keď:
a) v prípojkovej skrini je inštalovaný zvodič prepätia,
b) prípojková skriňa je miestom rozdelenia ochranného a neutrálneho vodiča z PEN na PE + N,
c) vzdialenosť meraná medzi prípojkovou istiacou skriňou a najbližším uzemnením vodiča PEN v hlavnom vedení distribučnej sústavy alebo v trase elektrickej prípojky je väčšia ako 100 m.
S ohľadom na problémy, ktoré by mohli vznikať pri budovaní a prevádzke uzemnenia vodiča PEN v prípojkových skriniach, je vhodnejšie zemniť vodič PEN v distribučnej sieti alebo v trase elektrickej prípojky tak, aby vodič PEN nemusel byť uzemňovaný v prípojkových istiacich skriniach.
V súlade s čl. 546.2.1 STN 33 2000-5-54 najmenší prierez vodiča PEN v káblových rozvodoch je 10 mm2 Cu alebo 16 mm2 Al.
Na Slovensku sa v súlade s požiadavkami energetických spoločností bežne vyrábajú a prevádzkujú elektromerové rozvádzače v sústave TN-C-S, ktoré podľa potreby môžu byť výrobcom upravené aj pre sústavu TN-S. V prípade, že vodič PEN je rozdelený na PE + N v elektromerovom rozvádzači, nie je nutné miesto tohto rozdelenia uzemňovať priamo v elektromerovom rozvádzači. Ako najbližšie miesto uzemnenia ochranného vodiča spoľahlivo poslúži hlavná ekvipotenciáln a svorkovnica.
Prečo v Čechách platia iné podmienky, naozaj nechápem...

Štefan Beláň:
To: Nomilner Přesně tak tomu rozumím i já a myslím i mnoho elektrikářů se zdravým selským rozumem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana