Jak připojím ventilátor na dva nezávislé vypínače?
Petr M:
Citace: Pavel B 19.06.2014, 22:11
Jak mám zapojit nový potrubní ventilátor, aby se zapínal nezávisle - tedy jak vypínačem z koupelny, tak vypínačem z WC? V nákresu je stávající situace. Co s čím mám propojit?
To je jednoduchý, dohodnutou finanční částku s fakturou od elektrikáře.
Podle dotazu soudím, že nemáte dostatečnou kvalifikaci a neuvědomujete si, že elektrika může i zabíjet nebo zapalovat (norm) Zvlášť v koupelně, kde jsou díky vlkhku vyšší bezpečnostní požadavky, by vám měly lepit půlky.
Pavel B:
Citace: Tomáš Žabka 20.06.2014, 06:57
Jestli správně chápu dotaz, jedná se o nezávislé ovládání 2 okruhů a jednoho závislého (světlo 1, světlo 2 a ventilátor) viděl bych to na několik řešení, asi se stejně nevyhnete sekání. Řešení 1 použití vypínačů 6+6 v každé místnosti s tím že druhá klapka by ovládala ventilátor a nebo použití dvou relé (časových nebo normálních) zapojených do každého s okruhů světel.
Se svetelnym okruhem to neni vubec propojeno. Svetla v koupelne a na wc maji sve vypinace na chodbe. Jde mi o to, ze chci mit spojene odvetravani zachodu i koupleny na jeden ventilator, co bude umisten v sachte za zachodem, ale ovladat ho chci nezavisle. Na wc zustava puvodni vypinac a do koupelny chci nainstalovat ten druhy vypinac, ale nevim, jak to propojit. Schema "schodistaku" jsem si nasel a funkci chapu, ale nedokazu to zakomponovat do mych podminek, nejak mi tam ty draty nevychazi...
Jirka Š. Svejkovský:
Jestli vám to pomůže, umí to každý elektrikář.
Miroš Jan:
Citace: Pavel B 20.06.2014, 15:27
Se svetelnym okruhem to neni vubec propojeno. Svetla v koupelne a na wc maji sve vypinace na chodbe. Jde mi o to, ze chci mit spojene odvetravani zachodu i koupleny na jeden ventilator, co bude umisten v sachte za zachodem, ale ovladat ho chci nezavisle. Na wc zustava puvodni vypinac a do koupelny chci nainstalovat ten druhy vypinac, ale nevim, jak to propojit. Schema "schodistaku" jsem si nasel a funkci chapu, ale nedokazu to zakomponovat do mych podminek, nejak mi tam ty draty nevychazi...
Nejspíš tam ty dráty chybí.
David Hruda:
Proč šestky? K čemu by byla možnost zapnout ventilátor na WC a v koupelně ho vypnout? Dvě tlačítka a ventilátor s do během, to je oč tu běží....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana