Platí úvod 33 2000-7-701 ed.2 pro neupevněnou vanu, a pohyblivou sprchu?

<< < (3/3)

Jan Franěk:
 I když jsem podobného názoru jako Jirka Buben, tak si nejsem jist, správným výkladem dle aktuální platné normy. Asi budu muset požádat UNMZ o vysvětlení.

A všimli jste si toho, že prostor pod vanou, je vždy jen zóna 1. Dříve tu byl rozdíl. Když jste se tam dostali bez použití nástroje, šlo o zónu 1, pokud jen s nástrojem, o zónu 2.

Jiří Buben:
Mám takový dojem, že si budeme muset zvyknout na to, že jsou pryč doby, kdy norma popisovala zcela přesně co se jak musí, může a nesmí dělat. Jak je vidět z vývoje během posledních let, normy se stávají čím dál víc obecnější. Zaplať pánu bohu za národní dodatky, přílohy a podobně. V nich se v některých normách alespoň dočkáme srozumitelnějš ího textu.
Takže nám nezbude nic jiného, než se přizpůsobit a začít používat hlavu a trošku ji namáhat. Další možností je dotazovat se normotvůrců na správný výklad. Obávám se ale, že pokud se bude vývoj společnosti ubírat tím směrem jakým doposud, tak v budoucnu nebudeme dělat nic jiného, než se někoho ptát co ta či ona věta v normě či jiném předpisu znamená. Takže jsme zase zpět u používání hlavy. Bohužel díky současné převaze právníků a dalšího nepotřebného plevele nevytvářejícíh o žádné hodnoty ale jen další překážky a komplikace se nedivím, že se spousta lidí bojí sama rozhodovat i na základě znalosti konkrétní situace. A bude hůř. :'(
Kolegové neberte to prosím osobně, je to jen jakýsi můj povzdech nad současnou situací nejen v normách, podtržený večerním splínem.

Radim Strycharski:
Mně definice upevněné či neupevněné vany v čl. 2.2 a 2.3 TNI 33 2000-7-701 přijdou docela srozumitelné. Jak už psal kol. Laube;  pokud je vana fixovaná na odpad anebo sprcha na vodovod, tak jsou to prostě upevněné vany/sprchy.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana