Je mozne odbocit hlavny uzemn. vodic zo skusobnej svorky bleskozvodu?

<< < (13/33) > >>

Jaroslav Ratiborský:
Citace: Tomas Kyselica  09.06.2014, 09:47

Zemnice su tri, a prepojene su cez zvody a zvodovu sustavu na streche.
Z EQI svorky islo na bod prizemnenia PEN CYA16mm2 tahane po obvode domu, kusok nad urovnou zeme. Dlzka cca 8m. To by snad mohlo byt v poriadku?
Pokial viem, uvazuje sa s bleskovym prudom max. 200kA (pozitivne blesky do nas snad netrafia, tie maju 300kA a viac),  ktory by sa mal +- rovnomerne rozdelit do 3 zemnicov a 5 zvodov, cize cez jeden zvod ratam max. 40kA, prakticky asi menej. Velka cast z toho pojde asi do zeme a ta CYA16mm2 by mala pocas tych par mikrosekund tento napor zvladnut. Samozrejme som za to, aby odbocka na EQI svorku bola v zemi - to som im uz avizoval a tvaria sa, ze suhlasia a ze to pridu prerobit. Taktiez som im povedal, ze chcem oddialit zvod o 25cm od steny, kedze v stene idu pod omietkou kable pre vonkajsie osvetlenie domu. To by taktiez mohlo stacit.
Podlaha v celom dome je zelezobeton, krytina rozna, podla miestnosti (dlazdicky, koberec, PVC krytina)
Ak tomu dobre chapem, aj keby sa na vnutornych kovovych instalaciach zvysi napatie hoci aj na 100kV, stale bude aj na podlahe gradient a nie 0V a plny rozdiel potencialov, teda krokove napatie, ktore, kedze radiatory su v kazdej miesnosti, by sa mohlo dostat na relativne bezpecnu uroven. Nefunguje prave takto vyrovnanie potencialov v dome? Ak do kazdej miestnosti na radiator pride par 100kV, tak gradient na podlahe nebude dosahovat take velke krokove napatie, ako keby privediem par 100kV na jediny radiator v dome a zvysok ma povodny potencial. Som laik, tak ma hned za to neukamenujte :)

Pen v distribučnímu rozvodu uzemněn s největší pravděpodobnos tí máte zkuste pohledat.

A jen pro informaci a nevím jak u vás toto platí a u vašeho objektu je toto realizovatelné .

P.S.Dle ČSN 33 2000-5-54 ed. 3 je možné také použít  NA.12.4.2 Uzemnění hromosvodu a silového zařízení se nemusí spojovat, je-li vzdálenost mezi oběma uzemněními v zemi větší než 5 m.

Tomas Kyselica:
toto by bolo u nas tazko realizovatelne, povedal by som az nemozne. Jedine riesenie je to zemnenie spojit. Ale ja to ako velky problem nevidim, pokial je tam prepatova ochrana.
A k tomu prizemneniu v distribucii, to je sice fajn, ale co ak sa nejako porusi spoj, ktory je na stlpe, na dome, v poistkovej skrini? pripadne zlyha zemnenie u distributora?
Je pravda, ze 30 rokov sme to takto mali, nikomu to nevadilo a nic sa nestalo, ale stale si myslim, ze ked je to 2x poistene, nemoze to uskodit.
Tiez sa obavam, ze ak by aj bolo uzemnenie do 5 metrov od hromozvodu, zemny potencial by tam bol stale dostatocne vysoky a zaroven, ak sa bleskovy prud nejako dostane do domu, tak medzi nimi bude aj dost velky rozdiel na to, aby to urobilo nejaky problem.

Milan Hudec:
Citace: Jaroslav Ratiborský  09.06.2014, 10:23

v zemi [/b]větší než 5 m.

Akorát to neplatí pro ČR  (dance) (dance) (dance)

Jiří Schwarz:
Citace: Jaroslav Ratiborský  09.06.2014, 10:23

... Uzemnění hromosvodu a silového zařízení se nemusí spojovat, je-li vzdálenost mezi oběma uzemněními v zemi větší než 5 m.

Citace: Milan Hudec  09.06.2014, 10:41

Akorát to neplatí pro ČR  (dance) (dance) (dance)

Já mám jen strach, že blesku bude úplně jedno kterou normu již která země přijala a jestli k tomu má svoji národní vyjímku.
----------
Realita z naší ulice: Rozvod po sloupech, u sloupu uzemněno, převěs přes ulici na dům. Tam jsme v pohodě cca na 10 metrech, nemusím uzemnění hromosvodu spojit s uzemněním silového zařízení.
Ale jak daleko musím mít hromosvod od všech částí spojených se silovým přívodem? 2 - 3m?

Jaroslav Ratiborský:
Citace: Tomas Kyselica  09.06.2014, 10:32

A k tomu prizemneniu v distribucii, to je sice fajn, ale co ak sa nejako porusi spoj, ktory je na stlpe, na dome, v poistkovej skrini? pripadne zlyha zemnenie u distributora?
Je pravda, ze 30 rokov sme to takto mali, nikomu to nevadilo a nic sa nestalo, ale stale si myslim, ze ked je to 2x poistene, nemoze to uskodit.

Uškodit to nemůže, to je pravda.
A jistit to můžete a vícekrát záleží jen na vašem rozhodnutí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana