|
|
DMNK
Neverifikovaný uživatel @2
|
|
« Odpověď #146 kdy: 17.11.2014, 19:42 » |
|
Ak sa pýtate, či to musí byť pri vstupných dverách alebo pod oknom, tak je to jedno. Norma 33 2000-5-54 špecifikuje iba spôsob pripojenia hlavnej uzemňovacej svorky k zemniču (čl. 542.3 a 542.4). Pripojenie musí byť vyhotovené pod úrovňou terénu (prípadne na úrovni terénu). Uzemnenie nesmie byť odbočené zo zvodu bleskozvodu nad úrovňou terénu.
V popisanych clankoch uvadzanej normy sa mi nepodarilo najst deklarovane znenia. Pripojenie hl.uz svorky na uz sustavu je vyobrazene v prilohe B. V norme sa mi nepodarilo najst to, ze je zakazane pripojit hl. Uzemnenie v skusobnej svorke. Prosim o upresnenie resp. Presne citacie noriem.
|
|
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #149 kdy: 17.11.2014, 21:13 » |
|
aj podla vas odbocenie zo skusobnej svorky nie je problem?
To skutečně není problém, nýbrž je to hovadina. PEN se připojuje na zemnič, ne kamkoli na hromosvod.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #150 kdy: 18.11.2014, 13:07 » |
|
aj podla vas odbocenie zo skusobnej svorky nie je problem?
Pokud to z mé odpovědi nevyznělo jasně, tak ještě jednou, uzemňuje se na úrovni země.
|
|
|
|
Tomas Kyselica
Neverifikovaný uživatel @4
|
|
« Odpověď #151 kdy: 25.08.2015, 09:41 » |
|
Po dlhsom case sa vraciam k tejto teme, podarilo sa mi od kamarata pozicat pristroj PU 183 od Metra Blansko a aby som bleskozvodarom nekrivdil aspon v tom, co sa tyka hodnoty uzemnenia, tak na tom zemnici, z ktoreho je (teraz uz v zemi) odbocka na ekvipotencialu som nameral odpor 1.88 Ohmu, samostatne, odpojeny od ostatnych zvodov aj od ekvipotencialy, cize splna to normu aj ako spolocny nn zemnic + bleskozvod. Frekvencia merania je 128Hz, podla manualu k PU183. Hodnota na zvode aj na ekvipotenciale bola rovnaka, takze spoj v zemi je kvalitny. Po pripojeni ostatnych zvodov dosiahla hodnota odporu cca 0.88 Ohmu (prepojene cez strechu s ostatnymi zvodmi). Ked som nakoniec pripojil na ekvipotencialu aj PE, kurenie, vodovod, plyn a pod., tak som vyskusal premerat odpor a poskakoval medzi 0.3 az 0.5 (asi bludne prudy z elektrickej siete), takze pri udere blesku by to nemalo byt take katastroficke, ze vacsina bleskoveho prudu pojde cez PE a skoro nic do zeme, myslim, ze su to velmi pekne hodnoty uzemnenia a bleskovy prud sa snad rozdeli tak, ze aspon 50% sa zvedie do zeme, co je ocakavany priebeh. Celkovy pocet tyci je 10, poda je v hlbke ilovita, pristroj mam este nejaku dobu pozicany, ak budem mat cas, mozem vyskusat premerat aj odpor pody. Hned sa mi lepsie spava
|
|
|
|
|
Tomas Kyselica
|
|
« Odpověď #153 kdy: 25.08.2015, 10:34 » |
|
Hm, ale to jste měřil ohmický odpor, ale v případě zásahu bleskem bude hrát větší roli impedance jednotlivých cest, která je mimo jiné závislá na strmosti výboje.
Cim inym to uz mam merat? To je certifikovany pristroj na meranie uzemnenia a verim tomu, ze hodnoty 10 ohm a 2 ohmy, ktore su v norme sa vztahuju prave na hodnoty namerane tymto alebo podobnym pristrojom. Nie je to rozhodne merane jednosmernym prudom, ale 128 Hz. Tieto hodnoty vysli dokonca vyssie ako pristrojom ktory to meral pri 820 Hz (ak uvazujem, ze odpor sa za ten cas nezmenil, co nie je celkom dobry usudok, ale inu moznost nemam), tak dufam, ze pri este vacsich frekvenciach bude ten odpor este lepsi.
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #154 kdy: 25.08.2015, 12:12 » |
|
... tak dufam, ze pri este vacsich frekvenciach bude ten odpor este lepsi.
Doufat můžete jak chcete, ale bude to přesně naopak. Při vysokých frekvencích se začne projevovat vlastní indukčnost vodičů a skin efekt. Jedno mi ale není jasné. V úvodu vlákna jste psal, že je vodič od ekvipotenciáln ího pospojování přiveden na zkušební svorku hromosvodu, teď zase že je spoj až v zemi. To mi nějak neladí dohromady.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
Tomas Kyselica
|
|
« Odpověď #156 kdy: 25.08.2015, 12:17 » |
|
Doufat můžete jak chcete, ale bude to přesně naopak. Při vysokých frekvencích se začne projevovat vlastní indukčnost vodičů a skin efekt.
Jedno mi ale není jasné. V úvodu vlákna jste psal, že je vodič od ekvipotenciáln ího pospojování přiveden na zkušební svorku hromosvodu, teď zase že je spoj až v zemi. To mi nějak neladí dohromady.
s tymi vodicmi asi uz nic nespravim, ze? pokial nestaci 8mm AlMgSi zvody a 10mm FeZn uzemnenie, tak nema vyznam ani robit bleskozvod poda naopak znizuje impedanciu s rastucou frekvenciou, aspon tak som sa dozvedel tu: http://www.jmu.edu/cisr/journal/17.1/RD/takahashi.shtmlInak o tom, ze je to prerobene som pisal uz davnejsie v diskusii - odbocka je uz v zemi a do pivnice je prevrtana diera cez stenu - vsetko 10mm FeZn gulatina
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #157 kdy: 25.08.2015, 12:33 » |
|
Ovšem velmi drobně, zatímco impedance vodičů roste dramaticky.
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #159 kdy: 25.08.2015, 14:47 » |
|
Inak o tom, ze je to prerobene som pisal uz davnejsie v diskusii - odbocka je uz v zemi a do pivnice je prevrtana diera cez stenu - vsetko 10mm FeZn gulatina
Povídání o tom, že to máte předělané, jsem nějak nenašel - před rokem jste psal, že po nich chcete (skoro)obvodový zemnič - je nebo není? moze byt, ale to je vec, s ktoru sa vela toho urobit neda. Postriebrovat zvody nebudem, ani robit z hrubsieho drotu, a ohyby su len tam, kde je to nevyhnutne a maju co najvacsi polomer ohybu. Co viac sa este da robit?
Dá se udělat třeba to, že se to napojení ekvipotenciáln ího vodiče udělá uprostřed na propoji mezi dvěma zemniči/svody. Případně se dá do toho místa natlouct ještě jedna zemnicí tyč. Ale třeba to už máte v pohodě - dokumentace skutečného provedení by leccos ukázala.
|
|
|
|
Tomas Kyselica
|
|
« Odpověď #160 kdy: 25.08.2015, 18:41 » |
|
Povídání o tom, že to máte předělané, jsem nějak nenašel - před rokem jste psal, že po nich chcete (skoro)obvodový zemnič - je nebo není? Dá se udělat třeba to, že se to napojení ekvipotenciáln ího vodiče udělá uprostřed na propoji mezi dvěma zemniči/svody. Případně se dá do toho místa natlouct ještě jedna zemnicí tyč. Ale třeba to už máte v pohodě - dokumentace skutečného provedení by leccos ukázala.
obvodovy zemnic nie je, ale ekvipotenciala uz nie je napojena na zvod bleskozvodu ale spoj je v zemi (2 svorky). V podstate tri nezavisle zvody, ako to je teraz urobene, odpovedaju norme, bol som prekvapeny, ale je to tak, aj to, ze iba jeden z nich je pripojeny na ekvipotencialu . V pripade potreby mozem dat referenciu odkial som cerpal tento zaver, je to z knihy od Ing. Meraveho, Elektrotechnic ka sposobilost pre elektrikarov, 2011.
|
|
|
|