Je mozne odbocit hlavny uzemn. vodic zo skusobnej svorky bleskozvodu?

<< < (26/33) > >>

Tomas Kyselica:
Mal by som este jednu otazku, ak treba, mozem spravit aj novu temu vo fore.

V norme CSN 62305 sa uvadza bezpecna vzdialenost bleskozvodu od elektroinstala cii a inych neuzemnenych kovovych casti, aby nedoslo k preskoku (tzv. vzdialenost "s"). Toto ma dost dlho trapilo pri vonkajsom osvetleni, vedenom pod vonkajsou omietkou (asi 2-4 cm hlboko). Preto som dal prerobit aj oddialenie bleskozvodu, teraz je asi 7 cm nad omietkou. Detektorom som vyhladal, kadial vedu kable - su asi 1,5 metra nad zemou a teda podla vzorca v norme by malo 7cm vzduchu a 3 cm omietky stacit. Problemom vsak je privod k svietidlu na vonkajsom rohu budovy, ktory je vo vyske 4 metre nad zemou a od bleskozvodu je sice dostatocne daleko (asi 20 cm),  ale je velmi blizko k odvapu (4 cm),  ktory je vodivo spojeny s bleskozvodom. Zaujimalo by ma, ci sa bezpecna vzdialenost vztahuje aj na tento pripad, alebo staci uvazovat so vzdialenostou od bleskozvodu.

Inak bleskozvodar pride zajtra a vraj prinesie aj reviziu. Som zvedavy ako to dopadne, asi sa pekne pohadame :) Musel som po nich prerabat este aj to, ze uchyt na bleskozvod navrtali asi 1mm od kabla vonkajsieho osvetlenia (keby mali detektor kablov, tak sa to nestane, bolo len stastie, ze ho neprevrtali).

Tomas Kyselica:
Pripadne ak by existovali nejake izolacne dosky proti preskoku, ak by oddialenie nebolo z nejakeho dovodu mozne.

novy2:
Citace: Tomas Kyselica  19.06.2014, 14:38

Problemom vsak je privod k svietidlu na vonkajsom rohu budovy, ktory je vo vyske 4 metre nad zemou a od bleskozvodu je sice dostatocne daleko (asi 20 cm),  ale je velmi blizko k odvapu (4 cm),  ktory je vodivo spojeny s bleskozvodom. Zaujimalo by ma, ci sa bezpecna vzdialenost vztahuje aj na tento pripad, alebo staci uvazovat so vzdialenostou od bleskozvodu.

Kovový okap ,  ktorý nie je územnený ( podľa normy by mal byť ),  nesie napäťový potencial miesta, kde je vodivo spojený s bleskozvodom.   Vidím, že narábate s čislami, tak si to teraz už ľahko spočítate.

Jan Hájek:
Citace: Tomas Kyselica  19.06.2014, 14:42

Pripadne ak by existovali nejake izolacne dosky proti preskoku, ak by oddialenie nebolo z nejakeho dovodu mozne.

To bohužel ještě dlouhou dobu nebude možné. Zkuste část okapové roury nahoře nahradit umělohmotnou nevodivou v délce , ,s,,  při Km=0,5. To bude určitě nejlevnější řešení.

Tomas Kyselica:
Citace: novy2  19.06.2014, 20:30

Kovový okap ,  ktorý nie je územnený ( podľa normy by mal byť ),  nesie napäťový potencial miesta, kde je vodivo spojený s bleskozvodom.   Vidím, že narábate s čislami, tak si to teraz už ľahko spočítate.

Takze okap pripojeny na bleskozvod je vlastne nebezpecnejsi, ako samotny bleskozvod, pretoze aj tesne nad zemou ma potencial taky, ako bleskozvod vo vyske napr. 4 metre?!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana