Musí mít každá zásuvka v kuchyni svůj jistič ?

<< < (12/27) > >>

Miroš Jan:
Přikládám část návodu kotle

2.9 Elektrické připojení
Připojení plynového kotle na el. síť musí být provedeno tří žilovým pohyblivým přívodem s vidlicí. Připojí se
do instalované síťové zásuvky umístěné poblíž spotřebiče. Zásuvka musí vyhovovat ochraně
nulováním, nebo zemněním a musí být opatřena ochranou proti přepětí. Síťové napětí musí být 230 V
+10%.Instalaci zásuvky, připojení prostorového termostatu a servis elektrické části kotle může provádět
osoba s odbornou elektrotechnic kou kvalifikací dle vyhlášky č50/1978 Sb.
Připojení musí být zabezpečeno uzemněním na zemi dle požárních norem.
UPOZORNĚNÍ:
Fáze musí být instalována na levé straně, v případě přehození nebude zařízení správně pracovat.
Je zakázané použít potrubí plynové anebo vodovodní jako uzemnění elektrického zařízení.
Dovozce neodpovídá za škody způsobené na osobách, zvířatech a věcech způsobené nesprávným
zapojením!!

Jan Franěk:
Citace: René Damek  10.06.2014, 16:22

To že některý hořáky mají problém s ionizací pro otočení L/N vím. Ale došlo tam opravdu k nějakému poškození ?
Domnívám se, že pokud je spotřebič zakončen šňůrou s vidlicí nemůže výrobce spoléhat na umístění fáze v zásuvce vlevo.

Citace: Pavel Stránský 111  10.06.2014, 21:44

Tohle mě taky zajímá!!

Souhlasím s vámi. Samotnému mi nejde na rozum, že taková "blbost",  jakou je přehození L a N, pracovních vodičů, může být příčinou takové závady. A přece jsme se „přimotal“ ke dvěma těmto závadám. Tedy dle vyjádření servisu konkrétních kotlů. Jen dodávám, že jsem to i v zásuvkách ověřoval a byla to pravda. V jednom případě šlo o nevhodně zapojenou zásuvku, v druhém případě o rozdvojku (u mého kamaráda). Protože je to již cca 4-6 let, nevím jestli se mi povede sehnat od něj i protokol o opravě. Pokud ano, vložím ho sem, jako přílohu.

Jan Franěk:
Citace: Maroš Klein  10.06.2014, 14:52

Páni, toto naozaj nie je o osobných názoroch, ale o skutočne zodpovednom vyhodnotení miery rizika.
Laici nie sú len doma, sú ich plné ulice, obchoďáky, štadióny a všetky verejné priestranstvá. Buďte si istí, že miest a možností na použitie výnimky sa nájde neúrekom.

To jsem právě udělal. Zásuvka, připravená jen pro kotel, dle toho i odjištěna i popsána v  rozvaděči a na zásuvce, není zásuvkou pro všeobecné použití. Tedy není třeba mít ji přes proudový chránič. Pokud to není potřeba, tak nijak nesnižuji riziko úrazu nepoužitím chrániče. Vždyť kolikrát vytahujete tento kotel ze zásuvky? Jednou za rok, během kontroly? Tu navíc provádí osoba znalá a ne laik. Stále tu nevidím nějaké zásadnější riziko. Můžeme se bavit o tom, že se může dát za jeden z několika chráničů na domě a bude to v pořádku, Může mít samostatný chráničojistič . OK. Taky v pořádku. Ale pokud přijdu někam, kde je tato zásuvka mimo chránič, rozhodně to nebude, za dodržení několika zásad, žádnou závadou v revizní zprávě. To po mě nechtějte. Nenašel bych pro to oporu v normě.
Zrovna tak, pokud nemusím použít proudový chránič na světla, nechám je zapojené mimo něj. Například na schodišti, je riziko pádu po tmě, větším rizikovým faktorem, než absence chrániče.

Dalším vodítkem, jestli ano, nebo ne, je samozřejmě projektová dokumentace. Pokud ta ho přikáže, nebudu o tom dále diskutovat a v revizi to bude jasnou závadou.

Schválně. Jak to projektují jiní kolegové? Máte chránič "slepě" na všech obvodech, nebo se řídíte i selským rozumem?

Maroš Klein:
Citace: Jan Franěk  11.06.2014, 11:00

To jsem právě udělal. Zásuvka, připravená jen pro kotel, dle toho i odjištěna i popsána v  rozvaděči a na zásuvce, není zásuvkou pro všeobecné použití...

Záludné v tom vidím to, že to dáva logiku každému odborníkovi.
váš pohľad na tento problém mi však stále viac pasuje do priestorov verejných s akýmkoľvek výskytom laikov. Za bránou RD či dverami bytu je verejný priestor, tam totižto vždy platia na každého nejaké pravidlá a ak sa dodržujú, tak sa laik dostane do kontaktu len s primerane zabezpečenými voľne prístupnými elektrickými zariadeniami, za ktorých bezpečnosť je vždy v zmysle platných predpisov niekto zodpovedný.
Tam netreba nikoho poučovať aby nevyťahoval z voľne prístupnej  zásuvky hrací či nápojový automat, televízory na predajni a strkal tam svoje nabíjačky či sušil vlasy po daždi. Príslušný miestny prevádzkový predpis nemusí tiež vždy zabezpečovať dozor, tam sa vlastná zodpovednosť regulérne vyžaduje, ako za seba, tak aj za zverené osoby. Laik sa totižto nachádza na mieste, kde sa naňho jednoducho vždy vzťahujú nejaké bezpečnostné predpisy v ktorých nájdu oporu rôzne popisy, tabuľky, upozornenia a samozrejme aj výnimky.
Ale doma?  Tam si viem predstaviť len dodanie tovaru či služby v zabezpečení bez výnimiek. Nikto nepredá spotrebič bez krytu s odôvodnením, že v servise majú výnimku a ak si dáte tak a tak pozor, nič sa vám nestane.
Ale zbytočne to asi obšírne rozoberám, v podstate to vnímam ako medvediu službu, kde síce riziko úrazu plne znáša užívateľ, ale ten kto mu to tak zapojil sa svojho dielu spoluzodpovedn osti nezbaví. Prečo? Lebo akékoľvek iné, v tej najlepšej dobrej vôli mienené zabezpečenie rôznymi poučeniami, nápismi, značkami, podpismi či bububu vyhrážkami nemá oporu v žiadnom legislatívnom predpise. Dnes vás síce udrží v relatívnom bezpečí dobrovoľne zodpovedný užívateľ, do roka sa ale nasťahuje priemerná rómska rodinka, kotol ide do zberu, kúri sa drevom, z kotolne je obývačka a môžete si byť istý, že neporušili žiadny predpis. A povinnosť revidovať elektrické spotrebiče všade len nie v domácnosti k nejakej výnimke a nezníženiu bezpečnosti tiež neprispieva.
Pre byt, ale aj RD mám rád riešenie, s ktorým tiež nemáte žiadny problém a teda všetko za jeden chránič. Sám mám v dome jeden hlavný rozvádzač a dva podružáky, každý s jedným centrálnym PCH. Aj mi to občas vypadne, aj si to každý čo dočiahne nahodí, ak mi strelí žiarovka (a to je najčastejšia príčina),  tak kotol stojí chránič – nechránič, na zásuvke pre kotol mám permanentne pripojený krbový vysávač, v lete je to normálna zásuvka aj pre využitie vonku a keďže u nás nikto chrániču nerozumie, tak sú všetci prevelice spokojní s novou elektrikou. Až mi to príde výhodnejšie.
Nepoúčam nikoho, len nechávam každému na zváženie mieru jeho zodpovednosti pri určení primeranej miery rizika. Či už uprednostní bezpečnosť alebo funkčnosť, to nezmení nikto z nás. Skutočná výška rizika zodpovednej osoby za vynechanie chrániča bude vždy reálne zanedbateľná. Asi tak ako moja výhra v lotte, hrám to stále a furt vyhrá niekto iný. Ale raz za čas niekomu padne aj jackpot. ::)

Inak mám pocit, že táto konkrétna výnimka v kombinácii s ešte jednou mi umožní istiť 16A zásuvkový okruh bárs aj ističom 32A.

Petr M:
Citace: Maroš Klein  11.06.2014, 14:52

Ale zbytočne to asi obšírne rozoberám, v podstate to vnímam ako medvediu službu, kde síce riziko úrazu plne znáša užívateľ, ale ten kto mu to tak zapojil sa svojho dielu spoluzodpovedn osti nezbaví. Prečo? Lebo akékoľvek iné, v tej najlepšej dobrej vôli mienené zabezpečenie rôznymi poučeniami, nápismi, značkami, podpismi či bububu vyhrážkami nemá oporu v žiadnom legislatívnom predpise.

Má. V naší legislativě je povinnost mít dokumentaci od zařízení celou dobu jeho životnosti a při předání do provozu výchozí revize a poučení zákazníka. Pokud to dodavatel splní a je to v pořádku, tak je problém jenom na straně uživatele.

A vznik úrazu si umím představit jenopm třema způsoby:
1. Objeví se potenciál na neživé části. V případě kotle zafunguje pospojování a stáhne to na nulu. Úbytek na pár metrech CY6 po kotelně je zanedbatelný. Když je pospojováním  odsátý proud do země moc velký a něco ohrozí, vyletí jistič. Takže pokud je pospojování OK, úrazu od kotle bych se nebál.
2. Je blbý pospojování. Majitel nemovitosti má ze zákona povinnost to udržovat ve stavu, kdy jeho majetek nikoho neohrozí, tatže pokud to prošlo revizí při předání, už to není boje elektrikáře. Mimochodem, bez pospojování "číhá" fáze na kostře do doby, než se (přes někoho) dostane na zem. U pospojování ne a navíc tam nehrozí zmgnetovaný chránič.
3. Pan domácí se v tom vrtal. Pak je to čistě jeho problém.

Dnes vás síce udrží v relatívnom bezpečí dobrovoľne zodpovedný užívateľ, do roka sa ale nasťahuje priemerná rómska rodinka, kotol ide do zberu, kúri sa drevom, z kotolne je obývačka a môžete si byť istý, že neporušili žiadny predpis. A povinnosť revidovať elektrické spotrebiče všade len nie v domácnosti k nejakej výnimke a nezníženiu bezpečnosti tiež neprispieva.

To je jenom jejich problém.
- Nynější majitel má povinnost předat jim dokumentaci
- Nový majitel má povinnost se s tím seznámit
- Když je tam slabý jistič, tak tu zásuvkujako všeobecnou používat nebudou
- Když změní jištění profík, tak ho nejspíš trkne, že je tam slabý jistič, bez chrániče, a přepojí to celý za chránič.
- Když to bude měnit amatér prostě kus za kus a vy máte archivovanou revizi, tak v případě problému doložíte, že to bylo bezpečně a podle notrem a že dotoho někdo vrtal. A jste z obliga. Domácímu kutilovi to patří, nemá se vrtat v něčem, čemu nerozumí a na co nemá papíry.

Pre byt, ale aj RD mám rád riešenie, s ktorým tiež nemáte žiadny problém a teda všetko za jeden chránič. Sám mám v dome jeden hlavný rozvádzač a dva podružáky, každý s jedným centrálnym PCH.

A to já ne. Já mám doma chrániče podle trochu jinýho klíče. Po tom, co při výpadku kvůli problémus pračkou nebo v kuchyni odešly dva disk v počítačích, je kuchyň + pračka samostatně, venek samostatně, pracovna + manžečin ateliér samostatně, dílna samostatně a zbytek samostatně. Dva disky ,  každý s cenou víc než dvou chráničů, jsou adekvátní důvod pro rozdělení. A mám jistotu, že se kachna k nedělnímu obědu upeče i v případě, že během dopoledního sekání trávy přeseknu i prodlužku  (dance)

Aj mi to občas vypadne, aj si to každý čo dočiahne nahodí, ak mi strelí žiarovka (a to je najčastejšia príčina),  tak kotol stojí chránič – nechránič, ....

Jak dlouho? 10 minut? Žárovka odejde při rozsvícení a při tom jsem obvykle fyzicky doma, takže to hned začnu řešit. Když odjedu na týden pryč, druhý den je kolem poledne obleva, nateče do venkovní zásuvky a vyletí chránič. Večer se začne ochlazovat, takže třetí den už je průměrná teplota -10 a drží se to až do příjezdu... A jste v háji.

... na zásuvke pre kotol mám permanentne pripojený krbový vysávač, v lete je to normálna zásuvka aj pre využitie vonku a keďže u nás nikto chrániču nerozumie, tak sú všetci prevelice spokojní s novou elektrikou. Až mi to príde výhodnejšie.

Ok, ale v tom případě nemáte zásuvku pro kotel, ale kotel zapojujete do zásuvky pro všeobecný použití. I to je možnost, ale s tím výše popsaným rizikem centrálního chrániče.

Nepoúčam nikoho, len nechávam každému na zváženie mieru jeho zodpovednosti pri určení primeranej miery rizika. Či už uprednostní bezpečnosť alebo funkčnosť, to nezmení nikto z nás. Skutočná výška rizika zodpovednej osoby za vynechanie chrániča bude vždy reálne zanedbateľná. Asi tak ako moja výhra v lotte, hrám to stále a furt vyhrá niekto iný. Ale raz za čas niekomu padne aj jackpot. ::)

Viz výše popsaný způsob, jak může dojít k úrazu

Inak mám pocit, že táto konkrétna výnimka v kombinácii s ešte jednou mi umožní istiť 16A zásuvkový okruh bárs aj ističom 32A.

Blbost. Sice nevím, na kterou výjimku narážíte, ale
- technicky ani normativně není omezený maximální proud, pro který se dá použít chránič. S hlídacím relé, třema měřícíma trafama a vyrážecí cívkou se dá klidně vyarazit i největší deion když na věc přijde.
- jištění na nadproud musí být vždycky podle kabelů, jejich uložení a zařízení na konci. Pokud okruh končí zásuvkou, u které výrobce napíše "do 16A",  porušil bych návod výrobce. A ten má vyšší právní váhu než norma. Pro kabel platí to samý - když výrobce uvede, že v daným uložení snese max. 18A, namůžu tam dát 20A jistič ani kdyby zákazník na nose skákal a ušima se odrážel.

Takže 32A OK, ale odpovídajícím kabelem a do zásuvky CEE 3P 32A.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana