Musí mít každá zásuvka v kuchyni svůj jistič ?

<< < (2/27) > >>

Lukáš Rotrekl:
Osobně jsem pro chránič, pokud je lednička v pořádku, chránič padat nebude, při dnešní ceně kombijističech rániče v tom nevidím problém.
A pokud by lednička chránič vyhazovala, tak je lepší, když vyhazuje chránič, než když chytne plamenem....

Jiří Schwarz:
I když to V.R. vyjádřil mírně krkolomně, v podstatě je možné to říci asi tak, že ČSN... připouští vyjímku, aby byla bez chrániče zásuvka, která napájí speciální zařízení, jehož výpadek by mohl znamenat velkou škodu.

Setkal jsem se i s protichůdným požadavkem, když do zásuvky ve sklepě, kde bych chránič rozhodně doporučoval a o jehož vyřazení bych si nedovolil uvažovat, si majitel připojil mrazák.

Petr M:
A k těm chráničům - kuchyň je docela divoký prostor, kde se  některých spotřebičích (průtokáč, myčka,...) pojí voda a elektrika, naopak nad pracovní deskou se často šermuje s eletrospotřebi či drženýma v ruce jako šlehač, mixér,...,  který mohou v klidu spadnout do dřezu... A kolem kabelů hospodyňka občas šermuje i ostrým nožem. Takže o kuchyni bez chrániče bych neuvažoval ani u tchýně. Ale chránič pro kuchyň bych dal vždycky samostatný, aby malá nehoda v kuchyni nezpůsobila blackout v celým domě.

Cose týká zásuveknad deskou, můžejich být víc na jednom okruhu, ale je u toho potřeba myslet.

Vít Rotrekl:
Citace: Pavel Ryšavý  04.06.2014, 18:09

Kolego, abych se přiznal, tak této větě nerozumím; je míněn samostatný chránič, nebo bez chrániče?

Citace: Jiří Schwarz  04.06.2014, 18:44

I když to V.R. vyjádřil mírně krkolomně, v podstatě je možné to říci asi tak, že ČSN... připouští vyjímku, aby byla bez chrániče zásuvka, která napájí speciální zařízení, jehož výpadek by mohl znamenat velkou škodu.

Takhle to bylo myšleno.

Říkám musí se u toho myslet... Když se budeme bavit o nových instalacích, kdy 95% kuchyní je děláno na zakázku na míru, a každý spotřebič má svoje určené místo, tak prostě nevidím problém s tím, že zásuvka pro lednici bude bez chrániče a okruh bude jištěn třebas jen 6A jističem.

Ano, teď přijdou argumenty, že za pár let se změní dispozice kuchyně a vše je jinak a... A bude do té zásuvky zapojeno něco jiného, ale to už není můj problém, to je problém toho kdo to předělal.

Tomáš Žabka:
I já bych se přikláněl k podobnému řešení ve stádiu projektu, projektuji dva okruhy 16A na spotřebiče na kuchyňské lince (cca 4-8 dvouzasuvek) a potom okruhy pro pevně instalované spotřebiče jak už bylo řečeno, myčka, trouba, pračka (pokud je v kuchyni),  vestavné espreso atd. Co se týče lednice tak vždy dávám jističochránič 10A, větší ledničku (výkonově) snad ani nejde domu koupit  :).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana