Musí mít každá zásuvka v kuchyni svůj jistič ?
Milan Hudec:
Občas by se hodila zásuvka s možností zamčení vidlice, neznáte někdo?
Zdenek Hejčl:
Znám, ale jen ve 3F provedení..... :D
Jiří_Hrubý:
Citace: Milan Hudec 10.06.2014, 07:23
Občas by se hodila zásuvka s možností zamčení vidlice, neznáte někdo?
Viděl jsem to někde v katalogu SCAME jako blokační zásuvka, ale byl to spíš rozvaděčík s chráničem a zásuvkou a dvířky s dírou na kabel.
Vratislav Fugl1:
Však to stačí dát do vyhledavače. A vyjde třeba toto : wéwéwé.elnex.c z/home/710-409-0411-scame-blokacni-zasuvka-vestavna-omnia-8001636228464.html :)
Maroš Klein:
Tak uvažujem, prečo tá elegantná odbočka od p. Hudeca, namiesto toho aby ma za tie nezmysly zjazdil pod čiernu zem?
Citace: Petr M 10.06.2014, 05:56
No a pak nic nebrání tomu, aby po dohodě poučení dostal i nějaký rodinný příslušník a na babičku dohlídl ;)
Existuje v Čechách vôbec nejaký právny predpis, ktorý vás či kohokoľvek iného oprávňuje preškoliť, oboznámiť či poučiť nejakého príslušníka domácnosti o činnosti na elektrickom zariadení?
Citace: Jan Franěk 10.06.2014, 05:37
To, že TN-S a chrániče, zvedli bezpečnost úplně na jinou úroveň je víc než jasné. Sám patřím k příznivcům tohoto řešení. ALe jestli nemám něco rád, tak je to bezhlavé a slepé aplikování některých opatření.
Na tomto sa určite zhodneme. Doplnkovú ochranu čoho ale asi tak sleduje čl. 411.3.3. svojím kategorickým výberom práve doplnkovej ochrany podľa 415.2, teda RCD ( na pospájanie ako alternatívu v tomto prípade treba zabudnúť)?
Ak si to vykladáte tak, že sleduje doplnkovú ochranu zdravia a života, tak sa zhodneme na celej čiare.
Akonáhle však použijete ako dôvod výnimky nejakú možnú materiálnu škodu, ktorej výšku dokonca dokážete aj odhadnúť, alebo nedajbože komfort prevádzky či obsluhy, tak je po zhode, a verte mi, že v tom nebudem sám. Nemusím byť ani študovaný právnik, aby ma hneď napadlo, že hodnota zdravia a života potom bude z pohľadu realizátora síce len o máličko, ale predsa len menšia ako možná vzniknutá škoda, výšku ktorej bude považovať za dostatočnú na to, aby tvrdošijne obhajoval svoje riešenie.
Pre niekoho potom bude smerodajné porovnávať základné bezpečnostné princípy s hodnotou obsahu chladničky (2000), cenou za opravu kotla (3900), opravou za kúrenie (150000), alebo hranicou 500000. Podľa mňa viac ako dobré východisko pre každého priemerného právnika. S kdejakým bleskom, či prepätím sa budeme snažiť vydrbať znížením ochrany, ale pred snehovou fujavicou a týždňovým výpadkom zalezieme bez slova do kotolne zachraňovať systém a chránič sa stane naším posledným problémom.
Do týchto vôd ja nevstupujem. Môžete síce zákazníka v tichosti poučiť na jeho vlastné riziko o možnostiach ako ich vidí p. Hudec, ale neobchodujte s bezpečnosťou. Domácnosť je tenký ľad, tam žiadny zákon o BOZP ani so svojimi vyhláškami neplatí, teda aspoň u nás nie a nemyslím, že v Čechách niekto považuje domácnosť za pracovisko v zmysle takéhoto zákona.
Páni, toto naozaj nie je o osobných názoroch, ale o skutočne zodpovednom vyhodnotení miery rizika.
Laici nie sú len doma, sú ich plné ulice, obchoďáky, štadióny a všetky verejné priestranstvá. Buďte si istí, že miest a možností na použitie výnimky sa nájde neúrekom.
Vždy budem radšej riskovať spor ohľadom záruky s výrobcom kotla o možnosti zrušenia vidlice a pripojení osobou znalou ako pevne pripojený spotrebič cez vypínač, ako smrť analfabetickéh o ožrana so zníženým farbocitom.
To Zdenek Hejčl:
Na obmedzenie jednofázovej prípojky len do 25A istenia pred elektromerom v Čechách neverím.
Naozaj budem rád, ak mi nejaký skúsený odborník vysvetlí správny postup rozdelenia napr. šiestich zásuvkových obvodov na jednu fázu tak, aby mi 25-ka nevypadla pri 42A a nemusel som platiť za niečo, čo nevyužijem.
Ako by sa vám páčila faktúra, keď by priemerné mesačné využitie z nominálnych 25A bolo napríklad len 15A (60%)? (Výkonové špičky prosím vynechajme, skúsme sa na to pozrieť z možnosti čo najväčšieho možného využitia pridelenej MRK.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana