Musí mít každá zásuvka v kuchyni svůj jistič ?
Petr M:
Citace: Maroš Klein 09.06.2014, 14:44
Vidíte problém len svojimi očami odborníka, v podstate tu vôbec nejde o zásuvku ani chránič. Produkt (inštalácia), ktorý pre odborníka predstavuje minimálne riziko nemôžete vložiť do rúk niekoho iného len tak mirnix – dirnix, pokiaľ nespĺňa požadované kvalifikačné predpoklady.
...
Domácnosť = FI, naozaj nič zložité.
Proč ne? Podle platné legislativy má být k instalaci návod a uživatel má být seznámen s použitím instalace. Pokud podepíše převzetí návodu a seznámení, už je osoba poučená (norm) a je jeho problém, když to bude používat v rozporu s návodem. Prodejce auta přece taky neručí za to, že v autě od něj někdo povalí 150km/h na náledí a projede zatáčku rovně. Výrobce motorové pily taky neví, jestli si s tím kouskem, co mu sjel před deseti minutama z pásu, někdo neušmikne nohu.
Domácnost = banda neználků, se kterýma je potřeba komunikovat. I o bezpečnosti. Ono vysvětlit zákazníkovi, proč je něco tak a tak, je kolikrát jistější, než dělat technický opatření, který nepoučený zákazník stejně nechá vyřadit of Franty z hospody (zle) Sice si pak nebude za dva roky moct vzpomenout na detaily, ale bude si pamatovat, že elektrikář rozumně vysvětloval, že ta zásuvka je jenom pro kotel a nic jinýho tam nepatří.
Jan Palička:
Vidíte problém len svojimi očami odborníka, v podstate tu vôbec nejde o zásuvku ani chránič. Produkt (inštalácia), ktorý pre odborníka predstavuje minimálne riziko nemôžete vložiť do rúk niekoho iného len tak mirnix – dirnix, pokiaľ nespĺňa požadované kvalifikačné predpoklady.
Jsme součástí společenské skupiny, která na každou nehodu nebo problém vymyslí legislativní protiopatření, normu, pokyn, příkaz, omezení; totéž i na pseudoproblém, nebo na problém, který sice nikde nenastal, ale nastat by při jisté konstelaci mohl. Návody jsou dnes nejméně z 60 % souhrnem bezpečnostních pokynů, skoro každý výrobek je polepen soustavou cedulek varujících před snad čímkoliv, to v duchu filozofie, že lidi je třeba před událostmi chránit, zabezpečovat, zajišťovat, protože jsou blbí, nezodpovědní a neumí se ve světě samostatně a bezpečně pohybovat
Za nás tohle nebylo, takže jsme jako děti dělali všechno to, co by dnes přivedlo rodiče do kriminálu, učitele do Bohnic a nás do polepšovny. Bylo to ale svým způsobem poznání , které nám formovalo náš přístup k budoucím nebezpečím v životě - když mi táta řekl, že elektřina kope, vyzkoušel jsem si že kope a od té doby to vím. Když mi máma řekla, že kamna pálí, zjistil jsem, že kamna pálí a od té doby si to pamatuji a chovám se podle toho. Dnes bych to vyzkoušet pořádně nemohl, protože kamna musí být podle normy pod nepálicím krytem a zásuvka za chráničem..... . a běda, když nebude....odne se to autor kamen a instalace.....
Místo aby se lidé chránili svým rozumem, chrání se nařízeními a předpisy. Je to jistě také cesta, ale generuje nedospělé nesamostatné jedince. Pan Novák to a to nedělá proto, že ví, že je to kravina a že přijde o pracky, ale proto, že má někde napsáno, že se to nedělá......pr oč ovšem netuší.....
Je jen otázkou času než naše civilizace zanikne ze ztráty zodpovědnosti a samostatného uvažování..... .
Jan Palička:
Citace: Petr M 09.06.2014, 15:35
Prodejce auta přece taky neručí za to, že v autě od něj někdo povalí 150km/h na náledí a projede zatáčku rovně. Výrobce motorové pily taky neví, jestli si s tím kouskem, co mu sjel před deseti minutama z pásu, někdo neušmikne nohu.
Bohužel už tomu tak není - viz nedávný soudní spor, zda prodejce automobilu nemůže za to, že řidič v ostré zatáčce jel kilo dvacet a zabil se. Chvíli to i vypadalo, že dle soudu může - řidič nebyl poučel, že vůz tohle neumí......
Naštěstí to pak dopadlo dobře, nicméně projděte si návod k mikrovlnné troubě, co se v ní nesmí dělat. 98% jsou alibistická varování, kterými se výrobce vyhýbá žalobám......
Jiří_Hrubý:
Domácnosť = FI, naozaj nič zložité.
Složité je pouze zajistit jeho "údržbu" laickou obsluhou. Chrániče jsou sice fajn, ale když se dostanou do stádia permanentního magnetu, je to stejně jedno (pár jsem jich zažil, jednou byla zásuvka prodlužováku pod vodou, všechno tlouklo a chránič nereagoval, po demag. O.K). Někdy je pospojení lepším doplňkem než uživateli instalace zanedbávaný chránič.
Petr M:
Citace: Jan Palička 09.06.2014, 16:45
... projděte si návod k mikrovlnné troubě, co se v ní nesmí dělat. 98% jsou alibistická varování, kterými se výrobce vyhýbá žalobám......
NE dík, na návody většinou nemám žaludek. O víkendu jsem si v tom horku z dlouhé chvíle četl návod k filtraci u bazénu. A zjistil jsme, že asi mám filtraci pro kravaťáky, protože v kapitole "řešení problémů" bylo:
Projev: Klesá hladina v bazénu
Příčina: Někde je díra
Oprava: Zalepte díru
Projev: Na hladině plave listí
Příčina: Bazén je moc blízko stromů
Oprava: Použijte síťku na vybrání nečistot
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana