Musí mít každá zásuvka v kuchyni svůj jistič ?
Martin H.:
Citace: Vít Rotrekl 04.06.2014, 22:32
Když se budeme bavit o nových instalacích, kdy 95% kuchyní je děláno na zakázku na míru, a každý spotřebič má svoje určené místo, tak prostě nevidím problém s tím, že zásuvka pro lednici bude bez chrániče a okruh bude jištěn třebas jen 6A jističem.
Ano, teď přijdou argumenty, že za pár let se změní dispozice kuchyně a vše je jinak a... A bude do té zásuvky zapojeno něco jiného, ale to už není můj problém, to je problém toho kdo to předělal.
Existujú aj zásuvky so štítkom, na ktorý môžete napísať, že je to pre chladničku. Tak by ste mali väčšiu istotu, že je to niekoho iného problém.
Pavel Ryšavý:
Citace: Vít Rotrekl 04.06.2014, 22:32
.... a každý spotřebič má svoje určené místo, tak prostě nevidím problém s tím, že zásuvka pro lednici bude bez chrániče a okruh bude jištěn třebas jen 6A jističem.
Pohybuji se v trochu jiných instalacích, než rodinné domky, tak mne berte s rezervou.
Ale přece jen bych si nedokázal sám před sebou obhájit v domácnostech libovolný spotřebič, který bych napasoval do výše zmíněné výjimky a chránič nepoužil.
A vyteklý mrazák nepovažuji za velkou škodu, avšak o manželku bych (zatím) celkem nerad přišel.
Petr M:
Citace: Pavel Ryšavý 05.06.2014, 09:07
Pohybuji se v trochu jiných instalacích, než rodinné domky, tak mne berte s rezervou.
Ale přece jen bych si nedokázal sám před sebou obhájit v domácnostech libovolný spotřebič, který bych napasoval do výše zmíněné výjimky a chránič nepoužil.
A vyteklý mrazák nepovažuji za velkou škodu, avšak o manželku bych (zatím) celkem nerad přišel.
Taky se pohybuju jinde než v domácnostech, ale nemyslím si, že by mělo být doma všechno za chráničem. Něco, co by mělo jet bez chrániče, se v každá domácnosti nabízí.
Kotel ústředního topení.
Když v zimě odjedu na týden pryč a během té doby vypadne chránič, tak najdu dům studený, vytopený, s popraskanýma trubkama a zničenou podlahovnou. A při tom je kotel namontovaný natvrdo a vedou k němu Cu trubky, který se dají krásně prodrátovat šestkou měďákem... (dance)
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Pavel Ryšavý 05.06.2014, 09:07
S tím souhlasím. Norma sice uvádí jako příklad PC nebo ledničku, ale s tím, že se musí jednat o značnou škodu.
Pro někoho je značná škoda zteplalé pivo.
Hledal jsem definici, co to značná škoda je. Našel jsem jí pouze v trestním zákoníku v § 138 odst. 1 jako škodu nejméně 500.000,- Kč. To je samozřejmě nepoužitelné pro tento případ.
Pokud se obávám o data v počítačích a serverech, mám použít UPS. Maso v mrazáku při výpadku vydrží poměrně dlouho, riziko je zcela minimální. A v lednici před delší dovolenou nic co se rychle kazí nenechávám.
Takže bez chrániče (kromě osvětlení mimo koupelny):
- pultový mrazák ve sklepě
- napájení kotle
- oběhové čerpadlo
- napájení EPS/EZS
Maroš Klein:
Ak výrobca niečo vyrobí s vidlicou tak to patrí do zásuvky a v domácnosti aj s chráničom. Ak nie, tak potom ako pevne pripojený spotrebič cez osobitný vypínač hoci aj bez PCH. Dôležitosť využitia spotrebiča v domácnosti nemožno nadradiť bezpečnosti. V byte či dome sa býva, alebo nebýva, na to je určený. Na výpadky je návod na použitie a obsluha, nie výnimka z normy. Pre mňa je chladnička, mrazák či kotol takisto spotrebič v domácnosti ako každý iný z hľadiska požiadaviek na bezpečnosť v priestoroch prístupných laikom. Teplé pivo či skazený obed nie je argument, aj tak sa za 2-3 dni po výpadku bez otvorenia chladničky nič nepokazí. V domácnosti možno tak výnimka pre zásuvku na pripojenie napr. kamery na neprístupnom mieste niekde v štíte domu, zásuvka pre chladničku ale bude vždy prístupná na bežné použitie, a v dnešnej dobe aj deťom, ktoré ešte nevedia čítať. Uvažovať o nejakých podstatných škodách pri výpadku chladničky, mrazáku či kotla možno napríklad v skladoch potravín pre vývarovne, bytovkách a pod. Tam sú ale už osoby poučené, v domácnostiach by som nešpekuloval za pár drobných.
A v bežných 3-izbových bytoch s jednofázovou 25-kou pri normálnej súdobosti to s počtom okruhov tiež preháňať netreba, RD je niečo iné.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana