Jaká je běžná spotřeba společných prostorů v panelovém domě?
František Šohajda:
Citace
Napájení společných prostor v bytových domech (typicky osvětlení chodeb, schodišť, odtahové ventilátory, STA, výtahy aj.) by vždy měly být v distribuční sazbě C0xd, tedy v podnikatelském maloodběru, neboť odběrné místo patří právnické osobě (společenství vlastníků byt. jednotek, bytové družstvo, podnikatel - majitel objektu atp.).
S tím "C" odběrem je to asi problém....ned ávno jsem měl infarktový rozhovor s distributorem (jeho CALL centrem) .....
Svobodárka cca 33 bytů, časté stěhování (i za rok 3x výměna) nechal jsem přepsat tyto byty z ubytovaného na podnik, jsou to stále byty(1 pokojové), dali je do "C" .....Už je vyšší nájem i když tam třeba 3 měsíce nikdo nebydlí....
Jako dříve "B" není možné dostat, i když se nic nezměnilo!
Martin Škopek:
Nedalo mi to a hledal jsem přesnou definici odběratele kategorie "D". Nachází se v příloze č. 4a vyhlášky č. 541/2005 Sb., ve znění pozdějších předpisů:
Kategorizace zákazníků
Pro účely organizace trhu s elektřinou se zákazníci dělí do
následujících kategorií:
a) odběratel kategorie A - odběratel, jehož odběrné místo je připojeno
k přenosové soustavě nebo odběratel, jehož odběrné místo je připojeno k
distribuční soustavě s napětím mezi fázemi vyšším než 52 kV,
b) odběratel kategorie B - odběratel, jehož odběrné místo je připojeno
k distribuční soustavě s napětím mezi fázemi od 1 kV do 52 kV včetně,
c) odběratel kategorie C - odběratel, který není odběratelem kategorie
A, B nebo D,
d) odběratel kategorie D - fyzická osoba, jejíž odběrné místo je
připojeno k distribuční soustavě s napětím mezi fázemi do 1 kV včetně a
která odebírá elektřinu k uspokojování její osobní potřeby související
s bydlením nebo osobních potřeb členů její domácnosti; za odběratele
kategorie D se považuje i fyzická nebo právnická osoba v rozsahu odběru
elektřiny pouze pro potřeby správy a provozu společných částí domu
sloužících pouze pro společné užívání vlastníkům nebo uživatelům bytů.
Na stránkách En. regulačního úřadu je poslední věta dovysvětlena:
Do kategorie D spadají také odběry ve společných prostorách bytových domů, typicky například osvětlení a vytápění chodeb, pohon výtahů atp. V těchto prostorách však nesmí docházet k podnikatelské činnosti.
Z praxe zpracování stovek energetických auditů na bytové domy mohu tvrdit, že 99 % z nich má sjednané sazby na společné prostory C01d či C02d. Mnohdy jsou (z historických důvodů) zvlášť vedeny jako odběrná místa osvětlení + STA + zvonky + odtahové ventilátory, zvlášť výtahy, zvlášť prádelny + sušárny atp. Tato odběrná místa si většinou SVJ slučují do jednoho a spotřeby prádelen, sušáren, mandlů apod. - pokud jsou ještě funkční - měří podružným elektroměrem a následně od konkrétních uživatelů vybírají peníze.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana