Lze zapojit jeden chránič jako centrální ochranu?
Prema:
Je možné následující zapojení, rád by jsem zapojil celou síť v bytě na jeden "centrální" napěťový chránič, elektricky mi to smysl dává - ovšem nevím zda není nějaký problém v normě, mohu to tak udělat?
Jde o starý panelákový byt, původní jednofázová síť typu 2AC ještě v hliníku, hlavní jistič na chodbě 25A zapojený na rozvodnou lištu v PL kde je řada 8mi jističů 4x10A světla, 4x16A zásuvky.
Rád by jsem zapojil standardní dvoupólový chránič 25-2-003-AC mezi hlavní jistič a rozvodnou lištu čímž bz jsem ochránil všechny větve sítě najednou. Podle dokumentace je dodrženo vše potřebné I chrániče je >= I jističe a nikde není uvedeno že se za chráničem nesmí síť dál větvit ...
Je v tom nějaký legislativní nebo technický problém ?
(omlouvám se pokud je to již v jiné větvi fóra, opravdu jsem hledal ...)
Lukáš Rotrekl:
Podívejte se na funkci chrániče a zjistíte, že po dvou drátech to prakticky není možné...
Jiří Schwarz:
Doufám, že vás nenapadlo "vražedné řešení" zapojit přes chránič PEN vodič!!
Vše za chráničem musí být ve "třídrátové" síti TN-C-S !!
Marek Laube:
To Prema:
Když už jsme u toho chrániče...
Citace: Prema 26.04.2014, 22:04
"centrální" napěťový chránič
V tomto případě se jedná o PROUDOVÝ CHRÁNIČ. Ve vašem případě, pokud jste elektrikář, bych v domácí TN-C volil výměnu zásuvek za ty s proudovým chráničem, které jsou určeny k zapojení do sítě TN-C. Nebo alespoň jednu v koupelně a jednu v kuchyňské lince.
Marek Laube:
Ještě bych doplnil, že jestli se jedná o umakartové jádro, tak tam bude velký problém s hloubkou krabic, které se pohybují okolo 20 mm.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana