To Jirka Š. Svejkovský
Vařené vajíčko se dá roztočit jako káča, nevařené ne, to se zastaví.
Líp se to pozná, když se rychle roztočí, a pak se prstem mírně přibrzdí. V syrovém se točí i po přibrzdění žloutek, tak se po přibrždění zase rozeběhne.
Pletu všechno od 4 až po tuhle, kterou jsem minulý týden uplet pro dceru. Ta je z 15-ti
Pro sebe běžně dělám malou kapesní ze 17-ti
Správně, folklór musí být. Takže z 8 + košíček plus půlka na ovin.
Jednou ve skanzenu v Lysé mne naučil jeden šikovný košíkář půlit podélně proutky na ovin.
Nařízl proutek, strčil si jej mezi kolena a vytahoval před sebe a obě půlky stále oddaloval. Když jsem to poprvé zkusil, nevěřil jsem, jak to bezva a rychle funguje.
Pak mi to došlo, že to je to samé, jako když stříháte obyčejnýma nůžkama aspoň metr pod hladinou tabulku skla. Člověk se pořád učí.