Umí správný elektronaut uplést pomlázku?
Vít Rotrekl:
Ze tří bych ji zvládnul :) Mě se osvědčuje vařečka a na ní nějaká ta pentle. Ale vzhledem k tomu, že mám doma dvě holky, tak po dědině nechodím, oběhnu dva kamarády co maj malý holky a tím končím. A stejně mě to stačí abych se vracel domů navalenej jak žok 8)
Jan Hájek:
Každý rok pletu čtyři z osmi a z nevhodného proutí. Celé pondělí necítím palce.
Zdenek Hejčl:
Jen malá rada: chce to proutky namočit přes noc do vody - jsou ohebnější a snadněji se plete. o:-)
Pavel Horský:
Pomlázku nepletu už nějaký ten rok. Ono sehnat nějaké slušné proutky je u nás čím dál tím těžší. Nájezdy borců co pletou na kšeft jsou rok od roku větší a tak věnuji čas, který bych strávil hledáním proutků nějakým smysluplnějším věcem.
Na koledy nechodím od dob, kdy jsem se z jedné takové vracel a pod návalem smršti všeho co teklo, jsem učil děcka před bytovkou jezdit po zkosené zíďce po prdeli pekelnou rychlostí. Šlo mi to tak parádně, že jsem si zlomil člunkovou kost a měl jsem dva měsíce sádru (dance)
On takový spánek v květináči před frekventovaným obchodem není také od věci a to zvláště, když vás v takovém rozpoložení najde tlupa důchodkyň, největších drben v širokém okolí.
Takže koleda jen v kruhu rodinném, v klídku a pohodě.
A pomlázku koupím za pár šušňů u stánkaře. Nějak mě to netrápí.
Martin Kurka:
Jedině z proutí.
Protože to je prapůvodní pohanský symbol, proč se pomlázka dělá. Přírodní síla ze země se přes čerstvé vrbové proutí má dostat do těla ženy, aby byla celý rok zdravá a čiperná (a plodná). A jde jen o symbolický dotyk, ne o nářez od ožraly.
Kdo jde na ženu pomlázkou z bužírky, nebo loňskou suchou pomlázkou, nezaslouží si nic jiného, než dostat od ní podkladkem do hlavy. To byste si mohli zkusit zamlada u mojí ségry.
Klukům sucháčům pomlázku zlomila (koukali dost vyjeveně), bužírkáčům dávala syrové obarvené vejce, vejce z umělé hmoty nebo podkladek.
Ostatní dostali voskovaná krásná barvená vajíčka dvojbarevná, fakt paráda.
To je také symbol, aby byli plodní oni. No je to pověra, nemyslím že si po tom budete balit pomlázku či od sousedky darované vejce do pánské ochrany.
A hezký velikonoční zvyk přinesla do rodiny mamka, na oběd se jako předkrm dávalo vajíčko, každý měl jedno, rozkrájel na tolik dílů, kolik bylo lidí u stolu a mezi sebou si je až na jeden díl vyměnili a pak jedno vejce snědli. Aby se sešli ve zdraví u stolu i příští rok.
Krásné a na povrchu jsou kulaté pomlázky z 9 či 11 prutů se středním dušovým prutem. Ale potřebují proutky z červené košíkářské vrby a dobře máčené - ohýbají se do pravého úhle a nesmí prasknout ani naprasknout. A ty dnes neseženete.
Klasická hranatá také nebolí, ale má-li proutí pupeny a výčnělky které bolí je dobré je odstranit.
A protože jsme elektrikáři a elektronici, nejlepší jsou kvalitní boční "elektronické" štípačky s hladkou plochou stranou.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana