Jak se dá zkontrolovat funkčnost uzemnění a nuláku?

<< < (4/5) > >>

Jakub Strnad:
Napadá mě ještě varianta použít transformátor 400/230V, tím získáme L a N pro jednofázové spotřebiče. N spojit se zemí. Pro třífázové spotřebiče zůstává L1, L2, L3 a PE ze země. Není to asi ideální, ale aspoň ten proud nepoteče do země.

Vít Rotrekl:
No myslím, že lepší řešení než tohle se asi nevymyslí. A přesně tohle řešení jsem měl na mysli ve svém prvním příspěvku, ale tak nějak jsem ho považoval za "vyšší dívčí" tak jsem to moc nezmiňoval.

Lukáš Rotrekl:
Takže aby to nebylo tak jednoduché tak si tam tazatel vyrobí TT a TN-S....

Osobně bych to viděl začít rekonstrukci výměnou kabelu. Sice to bude stát peníze, ale to bude stejně.
Další variantou by bylo třífázový trafo D/y, tak aby v místě spotřeby byla jen jedna síť, ale až uvidí cenu trafa, tak se ochotně pustí do kopání kabelu, protože ho to stejně nemine a jen by to odkládal.

Milan Hudec:
Uzemnění pro svoji TN nebude jednoduché provést, doporučoval bych raději 230V za trafem provozovat coby IT s HIS.

Jaroslav Hasala:
Je to nějaké divné - třížilový kabel na 800 m ??
Zajímalo by mě, jaký kabel je tam použitý.
Kabely větších průřezů jsou obvykle čtyřžilové.

Stavající stav je slušně řečeno neuspokojivý, může být nebezpečný pro osoby i pro připojované spotřebiče (na 230V).

Je také otázkou, co s tím chcete dělat.
Nejvhodnějším řešením by samozřejmě bylo položit nový kabel s dostatečnou dimenzí.
Pokud chcete přívod zachovat, dalo by se to provovat snad jen jako jednofázové, možná dvoufázové - 2L + N (PEN).
Řešení se sítí TT (v kombinaci s proudovým chráničem) by tomu mohla také  pomoci.
Bez znalosti místních podmínek se k tomu asi více říci nedá.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana