Proč mi v přístrojích fungují jen některé baterky (AAA)?
Jiří_Hrubý:
Mám podobnou zkušenost u jednoho měřáku a u detektoru. Nové baterie jevící se jako nefunkční, nebo záhadné vypínání přístroje. Problém byl ve tvaru kontaktů. Na baterii byl jakýsi trn, vyvýšená ploška na kontaktu +, která narážela na izolovaný střed kontaktu v přístroji. Pomohlo přejet pilníkem a příště kupovat jen osvědčené GP.
Od kolegy vím o zkušenosti s "utopeným" - kontaktem a rozměrnějším - kontaktem v přístroji, který se dotýkal jen izolovaného pláště baterie.
Jiří Schwarz:
Konkrétně u Eurotestu je dost vysoká plastová hrana a tam některé baterie mají u + kontaktu "mezeru několik desetin milimetru"
Nezkoumal jsem, jestli existuje nějaká výrobková norma pro rozměry článků.
Martin Hroudný:
Rozměrové normy pro 1článkové baterie a akumulátory se dodržují dnes velmi benevolentně. A to se nebavíme jen o délce, ale i o průměru.
Navíc je nyní v módě dražší akumulátory (např. Li-Ion) vyrábět ve verzi "protected", což není nic jiného, než že je pod (-) pólem navíc schovaná destička plošného spoje s "ochranným obvodem", který akumulátor chrání komplexně proti všem nežádoucím jevům vyskytujících se při provozu akumulátoru (vlastní spotřeba takového obvodu je v řádu uA, a napěťový drop-out je pouze v řádu několika málo desítek mV).
"Protected" verze jsou pochopitelně o cca 3mm delší než standard.
Jiří_Hrubý:
Pokud je taková benevolence, k čemu pak existuje IEC 60086-1-2006, která v tabulce C.1 uvádí například pro R03 (AAA) délku 44,5 a průměr 10,5.
Domnívám se, že tyto normy nejsou dodržovány v mimoevropské produkci, která je zde běžně k mání.
Jan Kostelný:
Moje zkušenost je taková, že nabíjecí baterie mají kratší + pól oproti nenabíjecím bateriím. A některé přístroje nefungují na nabíjecí baterie, i když mají dobrý kontakt na obou pólech. Problém většinou bývá, že nabíjecí baterie jsou na napětí 1,2V, ale nenabíjecí mají 1,5V. Což u tří článků zapojených do série děla mnohdy nezanedbatelný ch 0,9V.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana