Lze zapojit do jednoho světla více okruhů?
Vratislav Fugl1:
Na chalupě nám takto svítilo 3x2 různá (dvě v garáži , dvě ve sklípku a dvě u branky) + 1 společné u vchodu do domu , tedy vždy 3 světla, až do doby rekonstrukce přes diody ev. bez asi 5 let. To ale asi nebude váš případ. Ani bych k tomu nenabádal , jen to dávám "k lepšímu"... ;)
hanzek:
Asi jsem to špatně popsal, mám celkem 3 světelné okruhy.
Každý má určité množství žárovek, pouze v jednom místě a to nad dveřmi se mi scházejí celkem 3 ks 3x1,5 J.
Já tedy řeším to, zda neexistuje venkovní světlo, kam lze instalovat 3 žárovky (a vypadá nějak "rozumě vzhledově") a nebo zda by to nešlo vyřešit tím, že žárovka by byla 1 a jen bych tam dal nějaký inteligentní obvod, který by mi při příchodu proudu propojil danný vodič se žárovku, neboť se mi nelíbí mít 3 světla nad dveřmi.
Spojení obvodů nechci řešit z důvodu, že bych zbytečně svítil jinde než potřebuji a to že existují schodištáky a křížáky vím.
Jinak já vím co je obvod, tedy přesněji řečeno v mém případě spíše okruh.
Zdenek Hejčl:
To je jednooduché. ;)
Ať to vyřeší ten packal co to vyrobil. Protože nikdo tady nezná zadání, jak to mělo fungovat a jestli byl dodržen projekt. (wall)
Nemělo by se potkat víc různých obvodů v jednom světle - instalace se pak stává velice nepřehlednou a pro opraváře nebezpečnou. (zle)
Tomáš Žabka:
Nevím jestli správně chápu zadání, ale když si to přeložím po svém, tak v podstatě ke dveřím vedou tři cesty a vy chcete, aby vždy svítila jen jedna, ale i se světlem u dveří je to tak? Dá se to vyřešit následovně, do zdi na de dveřmi umístíte krabici s kusem DIN lišty a do ní nainstalujete tři výkonová relé např. Finder 40.61.8.230 s paticemi, tyto relé budou spínány jednotlivými okruhy osvětlení a svítidlo na dveřmi bude napájeno z jednoho okruhu, ale připojeno paralelně na každou kontaktní sadu relé, tím pádem pokaždé, když se sepne některé z instalovaných relé tak se rozsvítí světlo. Každopádně do této skřínky nezapomeňte umístit schema zapojení a upozornění, že je napojena ze třech okruhů osvětlení.
Jan Franěk:
Citace: hanzek 05.03.2014, 18:13
.....Každý má určité množství žárovek, pouze v jednom místě a to nad dveřmi se mi scházejí celkem 3 ks 3x1,5 J.
No to vypadá opravdu zajímavě. ?? ?? ??
Místo vymýšlení bastlu, bych doporučil návštěvu opravdového elektrikáře, který by navrhnul bezpečné a přehledné řešení. Napište od kud jste. Třeba se toho ujme některý z místních kolegů. Bylo by zajímavé, kdy pak popsal i skutečný stav a navrhované řešení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana